Voeding als oorzaak van psychopathologie?

Voeding als oorzaak van psychopathologie, zul je denken. Ja, ik denk het wel. En ik heb daar een paar aanwijzingen voor.
Ten eerste hebben mensen met psychische aandoeningen een grotere kans om bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten te krijgen en omgekeerd. Omdat die aandoeningen vaak samengaan, lijkt het mij niet onwaarschijnlijk dat dezelfde oorzaken eraan ten grondslag liggen. Dat lijkt inderdaad zo te zijn, en dat is mijn tweede argument.
Zowel psychische aandoeningen, als diabetes en hart- en vaatziekten worden in verband gebracht met oxidatieve stress, chronische, milde ontstekingen, en een slechte glucoseregulatie. Al die factoren kunnen beinvloed worden door voeding.

De volgende vraag is dan wat goede voeding is. Op die vraag ga ik mij richten in mijn onderzoek. Daarbij begin ik natuurlijk niet helemaal uit het niets. Er is al heel veel voorwerk gedaan door andere onderzoekers. Onder andere naar de relatie tussen oxidatieve stress en psychopathologie en naar de relatie tussen chronische, milde ontstekingen en psychopathologie.

Als oxidatieve stress een van de veroorzakers is van psychische problemen, zou goede voeding bij moeten dragen aan het verlagen van oxidatieve stress. Hetzelfde geldt voor chronische, milde ontstekingen en een slechte glucoseregulatie.
Oxidatie is het onttrekken van een electron aan een molekuul. We zien dit proces iedere dag als roest, als een appel die bruin wordt. Niemand ontkomt aan oxidatie, het is deel van onze normale fysiologie. Middels oxidatie maken we energie vrij om bijvoorbeeld te bewegen. Tijdens dit proces worden vrije radicalen aangemaakt. Die vrije radicalen kunnen behoorlijk schadelijk zijn. Ons lichaam wapent zich tegen de schade die vrije radicalen kunnen aanrichten met verschillende antioxidatieve verdedigingsmechanismen. Wordt het aantal vrije radicale hoger dan het lichaam kan wegwerken, dan spreken we van oxidatieve stress.
Onze normale fysiologie is niet de enige bron van oxidatieve stress. Straling, luchtvervuiling (denk ook aan cigarettenrook!), maar ook voeding kan bijdragen aan oxidatieve stress. Onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor oxidatie, vooral als er veel suiker in het bloed zit. Aan de andere kant bevatten sommige voedingsstoffen ook veel antioxidanten. Groenten en fruit zijn hier goede voorbeelden van, maar ook bijvoorbeeld vis en eieren.
Verschillende studies hebben aangetoond dat kinderen met autisme en ADHD veel oxidatieve stress hebben.

Ons immuunsysteem zou normaal gesproken in een soort staat van rust moeten zijn, en een sprintje moeten trekken als er gevaar dreigt. Gevaar van infectie. Wat we vandaag de dag echter veel zien, is een situatie waarin het immuunsysteem altijd een beetje actief is. We spreken dan van chronische, milde ontstekingen.
Chronische, milde ontstekingen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, oxidatieve stress kan een van die oorzaken zijn, maar voeding ook. Een notoire veroorzaker van chronische, milde ontstekingen is het eiwit gluten. Geen mens kan gluten volledig verteren, wat uiteindelijk in meer of mindere mate tot een chronische immuunrespons van het lichaam leidt. En chronische, milde ontstekingen zijn door verschillende onderzoekers gelinkt aan psychische aandoeningen.

3 thoughts on “Voeding als oorzaak van psychopathologie?

 1. Hallo Esther,

  Buitengewoon interessant om hier onderzoek naar te doen! Gebruik je alleen de psychiatrische ziektebeelden? Volgens mij dat een groot aantal para-medische ziektebeelden, zoals bijvoorbeeld chronische vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie, zich hier eveneens uitstekend voor lenen. Ik ken wel een paar mensen die je dan zou kunnen gebruiken 😉

  Met vriendelijke groet,

  Tije Pietersma

 2. Hallo Esther,

  Interessant artikel! Ik denk dat mensen met psychische aandoeningen ook een grotere kans hebben om bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten te krijgen omdat die groep over het algemeen vaak ongezond lijkt te leven (bijvoorbeeld veel roken, kijk maar eens op een afdeling in een psychiatrisch ziekenhuis).

  Dan is het krijgen van die ziekten dus een gevolg van slechte leefgewoonten en niet
  per se te wijten aan de ‘oxidatieve stress, chronische, milde ontstekingen, en een slechte glucoseregulatie’ die aan de psychische aandoening zelf ten grondslag zou liggen.

  Maar het zal zeker ook zo zijn dat slechte leefgewoonten die oxidatieve stress, chronische ontstekingen etc. veroorzaken. En dat die factoren op hun beurt weer kunnen resulteren in psychische aandoeningen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s