Voeding als medicijn tegen psychische aandoeningen?

Voeding als medicijn tegen psychische aandoeningen? Mijn eerste blog, met als titel ‘Voeding als oorzaak van psychopathologie‘ was natuurlijk veel te kort door de bocht. Dat er een relatie is tussen oxidatieve stress en psychische aandoeningen, en dat er een relatie is tussen milde, chronische ontstekingen en psychische aandoeningen, en dat voeding een rol kan spelen in zowel oxidatieve stress als milde, chronische ontstekingen, wil nog niet zeggen dat voeding de oorzaak is van psychische aandoeningen. Als er al zoiets is als DE oorzaak, waarschijnlijk is de oorzaak altijd multifactorieel. En dat ALLEEN oxidatieve stress en milde, chronische ontstekingen daarin een rol zouden sspelen, klopt natuurlijk ook niet. Er zijn veel meer aspecten van voeding die een rol kunnen spelen in psychische aandoeningen. Wat ik voor nu duidelijk wil maken, is dat het waarschijnlijk realistischer is om te zeggen dat ik een onderzoekslijn ga opzetten om te onderzoeken of voeding een medicijn kan
zijn tegen psychische aandoeningen.
Om de vraag te beantwoorden of voeding een oorzaak kan zijn van psychische aandoeningen, zul je moeten weten wat mensen eten voordat ze een psychische aandoening ontwikkelen. Sterker nog, je zult dat ook moeten weten van mensen die geen psychische aandoening ontwikkelen. Je zult dus een heleboel mensen gedurende lange tijd moeten volgen en steeds opnieuw moeten meten wat ze eten en of ze ‘al’ een psychische aandoening ontwikkeld hebben. Dat is gekkenwerk, alhoewel het wel gedaan wordt in grote studies zoals LifeLines. Voor zover ik weet, bestaat er nog geen dataset waarmee je die vraag kunt beantwoorden. Ken je er wel een? Laat het me weten!
Tot die tijd, kunnen we zogenaamd cross-sectioneel onderzoeken of er een relatie is tussen voeding en psychopathologie. Dat wil zeggen, onderzoeken of mensen met een psychische aandoening anders eten dan mensen zonder psychische aandoening. En dat zeg natuurlijk niets over oorzaak en gevolg!
De tweede stap in het opzetten van mijn onderzoek zal bestaan uit interventiestudies. Onderzoek waarin je intervenieert in het normale beloop van de dingen, om te kijken of het daardoor beter wordt. Je neemt bijvoorbeeld een groep depressieve patienten, geeft een deel daarvan supergezond te eten en een deel geeft je normaal te eten en onderzoekt na een tijdje of er een verschil is in hoe het met die patienten gaat.
Dat is nu nog een idee dat in de nabije toekomst uitgewerkt moet worden.
Bijvoorbeeld: wat is supergezond eten? Uit mijn vorige blog kun je opmaken dat supergezond eten zowel oxidatieve stress als milde, chronische ontstekingen zou moeten verminderen. Maar er is meer. De bacterien in onze darmen (darmflora) spelen bijvoorbeeld een rol. Er is een rol voor gifstoffen, gifstoffen in, aan of op je eten, zoals bestrijdingsmiddelen en schimmels, maar ook gifstoffen die (indirect) geproduceerd worden door wat je eet. Er is ook een rol voor voeding die andere processen ontregelt, zoals bijvoorbeeld de integriteit van je darmwand (leaky gut), omdat dezelfde stoffen de integriteit van de bloed-hersen barriere regelen (leaky brain, brrr). En, surprise surprise, het is nog veel ingewikkelder, want al die factoren hangen samen. Er zijn allerlei interacties tussen darmflora, leaky gut, ontstekingen en gifstoffen.

Advertisements

One thought on “Voeding als medicijn tegen psychische aandoeningen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s