Onderzoek doen

Onderzoek doen naar de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen, dat is wat ik wil. Een van de dingen die ik daarin wil doen is een studie naar patienten met een therapieresistente depressie. Dat zijn patienten bij wie al van alles geprobeerd is, maar bij wie de depressie niet overgaat. Zulke patienten kunnen opgenomen worden, bijvoorbeeld hier in het Universitair Centrum voor Psychiatrie in het UMC Groningen. Ze krijgen dan een uitgebreid scala aan behandelingen, waar een deel van de patienten van opknapt, met een deel van de patienten gaat het wel beter, maar nog niet erg goed, en bij een deel van de patienten lijkt die opname niet veel uit te halen. Ik wil onderzoeken of gezonde voeding zou kunnen bijdragen aan het herstel van deze mensen. Leuk, maar hoe doe je dat? Dat lijkt vrij eenvoudig. Je geeft patienten tijdens hun opname gezonde voeding en onderzoekt of er dan meer mensen volledig opknappen vergeleken met, eh, ja, vergeleken waarmee? Met de situatie zoals die nu is? Of vergelijk je twee soorten gezonde voeding? Maar urgenter nog, waar begin je?
Voordat je kunt beginnen aan het uitvoeren van gedegen onderzoek, moet je natuurlijk heel goed bedenken wat je precies wilt onderzoeken en hoe je dat wilt doen. Maar je hebt ook geld nodig om dat onderzoek uit te voeren. Er is geld nodig voor de speciaal bereidde voeding en een salaris voor degene die dat klaarmaakt. Er is geld nodig om een psychiater, die niet weet in welke onderzoeksgroep de deelnemers zitten, een psychiatrisch interview af te laten nemen. Je wilt bloed afnemen bij de deelnemers om te bepalen hoeveel milde, chronische ontstekingen ze hebben, hoeveel oxidatieve stress ze hebben, hoe hun glucosemetabolisme is (insulinegevoeligheid), en mogelijk nog veel meer. Dan is er nog geld nodig voor onderzoekers die de daadwerkelijke uitvoering gaan doen. Met andere woorden, je hebt geld nodig. Nou is gezonde voeding niet iets dat ontwikkeld wordt door de farmaceutische industrie, dus daar kunnen we niet aankloppen voor geld. Gelukkig hebben we in Nederland een onafhankelijke organisatie die subsidies verstrekt, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, ofwel NWO. Gemakkelijk is dat niet, subsidie krijgen van NWO. Een van de dingen die ze in het UMCG doen, is subsidie geven om een subsidieaanvraag voor te bereiden. Of specifieker, om pilot data te verzamelen, zeg maar een klein beetje data aan de hand waarvan je NWO kunt overtuigen dat jouw onderzoek hun geld waard is. Dus daar richt ik mij nu op, subsidie voor een pilot. Subsidie voor een pilot in patienten met een therapieresistente depressie.
En dan begint het grote denken. Wat ga je meten, wat gaan ze eten, hoe ga je dat organiseren, enzovoorts. Gelukkig zijn mijn collega’s enthousiast! En dat betekent, afspraken plannen. Een afspraak met iemand van het lab om te bespreken welke bepalingen we willen doen in bloed en/of speeksel. Een afspraak met een psychiater om te bespreken hoe we het beste kunnen meten hoe depressief de patienten zijn. Een afspraak met een dietist om te bespreken wat deze patienten precies te eten krijgen. Een afspraak met iemand van de facilitaire dienst om te bespreken hoe we dit gaan organiseren. En dan opschrijven, indienen en afwachten. De deadline is op 29 september 2014.

Advertisements

3 thoughts on “Onderzoek doen

  1. Beste Esther,

    Heb je weleens iets gelezen van Jane Plain / itsthewooo ? Er valt ontzettend veel interessants over de relatie psychopathologie en voeding op haar blog, FB en twitteraccount te lezen. Bij tijd en wijle is het wat chaotisch, maar ze weet ontzettend veel. Melchior Meijer is ook bekend met haar blog.

  2. Beste Esther,

    Wat een ontzettend interessant onderzoek zet je op. Leuk dat je meteen vanaf het begin schrijft over de voortgang en alles waar je nog antwoord op probeert te vinden. Ik ben benieuwd welke dieetinterventie je kiest en hoe de misschien wel traditionele dietisten en/of collega artsen daar tegenaan kijken.
    Succes met je onderzoek! Ik blijf je volgen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s