Migraine: rookalarm van de hypothalamus op hol

De laatste dag van het Ancestral Health Symposium. Weer veel interessante verhalen gehoord. Onder andere over bouillon. Is goed voor alles. En over borstvoeding. Is ook goed voor alles. En dus over migraine.
Neuroloog Joshua Turknett concludeert dat migraine een noodsignaal is van de hypothalamus, alsof het rookalarm afgaat zonder rook.
Hij concludeert dat migraine het gevolg is van onze leefstijl, waar ons Westerse dieet een belangrijk deel van is. Die conclusie ondersteunt hij ten eerste met een heel aantal case reports van mensen bij wie het aantal migraineaanvallen sterk vermindert eens ze overstappen op paleolithische voeding. Ten tweede ondersteunt hij die conclusie met de observatie dat migraine niet voorkomt in groepen jagers-verzamelaars.
De tweede conclusie die Turknett trekt, is dat het de hypothalamus is die de problemen veroorzaakt. De hypothalamus is een oud deel van de hersenen. Daarmee wordt bedoeld dat het al heel vroeg in de evolutie bestond. Migraineaanvallen kunnen derhalve ook opgewekt worden bij kikkers, wat Turknett gebruikt als argument voor deze tweede conclusie. Migraineaanvallen kunnen trouwens bij alle zoogdieren opgewekt worden. De hypothalamus is het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat ons lichaam niet te koud of te warm wordt, niet uitgeput raakt, niet ondervoed raakt. Om dat te doen beïnvloedt de hypothalamus onder andere het autonome zenuwstelsel, we gaan rillen of zweten, allerlei hormonale systemen, we krijgen honger, en daarmee beïnvloedt het ons gedrag.
Het tweede argument waarmee Turknett de conclusie ondersteunt, dat de hypothalamus de boosdoener is, zijn sekseverschillen in enerzijds migraine en anderzijds de hypothalamus. Migraine komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. En, surprise surprise, het grootste man-vrouwverschil in de hersenen zit in de hypothalamus.
Wat is dan het probleem? Het probleem is dat de hypothalamus ‘het niet meer aankan’, migraine is het gevolg van een overbelastte hypothalamus. Enerzijds komt dat doordat het moeilijk is homeostase te handhaven, anderzijds speelt ontsteking van de hypothalamus een rol. Het eerste probleem wordt veroorzaakt door onze leefstijl. We ervaren meer chronische stress dan de hypothalamus aankan, ons slaappatroon is verstoord en ons energieniveau is moeilijk te regelen, doordat ons lichaam verleerd is over te schakelen van glucose op andere brandstoffen, zoals vet en ketonen. Ontstekingen hangen daar nauw mee samen, en worden verergerd door gluten, hoge koolhydraatinname, omega-6 vetzuren, etc.
Wat is dan de oplossing? Stressniveaus reguleren, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen, meditatie of mindfulness. Slaap verbeteren door overdag meer licht, ’s avonds minder licht, ’s nachts donker en een goede slaaphygiëne. Het lichaam leren gebruik te maken van verschillende brandstoffen door je koolhydraatinname drastisch te verminderen. En over te stappen op paleolithische voeding (groente, vlees, vis, eieren en wat fruit en noten).
En dat zou ook wel eens de remedie kunnen zijn voor veel andere problemen van de hersenen…

1 thought on “Migraine: rookalarm van de hypothalamus op hol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s