Presentatie

Maandag 8 september 2014 gaf ik een presentatie voor mijn collega’s bij Psychiatrie in het UMCG. Het onderwerp: hoe het verschil tussen wat mensen 200.000 jaar geleden aten en wat mensen nu eten bij zou kunnen dragen aan hedendaagse psychische problemen.

Ik hoor graag hoe jij denkt over de relatie tussen voeding en psychische problemen!

Advertisements

12 thoughts on “Presentatie

 1. Mooi Ester, de presentatie ! Erg duidelijk en goed te volgen ( behalve effe de achtergrondgeluiden, brom, brom, vliegtuig ? )

  Ik denk dat de relatie voeding en psychische problemen heel duidelijk zal worden, zonder natuurlijk op het onderzoek vooruit te lopen 😉 Naar die uitkomsten ben ik heel erg benieuwd.

  Die aanname doe ik puur uit mijn eigen N=1 ervaring. Na 2 jaar en 9 mnd. Paleo en dan de LC/HF versie, waardoor grotendeels in ketose, om mijn obesitas en diabetes type 2 terug te dringen, heb ik naast vooruitgang in deze, ook grote psychische voordelen ondervonden.

  Afname van depressie ( manisch-depressief ), ADHD trekjes, snel paranoia, te sensible reageren met moodswings op signalen van anderen, dyslexie ( wel lezen, niet goed uitspreken en schrijven van vooral moeilijke woorden )
  Klinkt allemaal erger dan het is/was, ik heb er mee leren leven 😉

  Maar de afname van al die hinderlijke bijgeluiden geeft een gelukkiger leven.
  Ik kan nu meer afstandelijk kijken naar anderen en daardoor juist meer nabijheid ervaren ( ja ik weet, dat klinkt paradoxaal, maar is het niet, ha,ha )

  Mijn dochter deed de master voor autisme (in het kader van voortgezet speciaal onderwijs ) en zoals in dit soort opleidingen gebruikelijk wordt jezelf en je familie ook onder de loep genomen. Testjes doen, he ! ADHD zit in de familie, is de conclusie.
  ( volgens mij in elke familie die graan eet, toch )

  Stel je onderzoek wijst uit dat door anders/Paleo te eten veel psychische ruis verdwijnt en we met zijn allen meer geluk met elkaar vinden. Zou te gek zijn. Veel succes !

 2. Hallo Esther, ik vond het fijn om je presentatie te zien en te beluisteren. Intuïtief, had ik altijd al een vermoeden dat er een samenhang tussen voeding en psyche is. Het is goed dat er onderzoek naar gedaan wordt en dat er meer duidelijkheid voor de Westerse maatschappij zal komen. Ik word er namelijk een beetje flauw van al die nieuwe diëten die niet goed onderbouwd zijn. Even terzijde het geluid/lawaai was storend
  voor je presentatie. Vriendelijke groet Erna

 3. Goeie presentatie, die veel uitlegt. Het zou geweldig zijn wanneer mensen via hun eten verlost kunnen worden van hun psychische klachten. En daarna misschien ook de misdadigers, met hun verschrikkelijke gevangeniseten als sluitstuk van een leven slecht eten.

  Die vraag over de aardappel is voor mij vooral een vraag over de nachtschade (tomaat, paprika, aubergine, aardappel), maar gaat ook over snelle suikers en insulinepieken. Hoe dat gelinkt is aan psychisch welbevinden? Waarschijnlijk indirect, via het metabolisme? Voor de rest ben ik een n=1 paleo en blijf ik van de nachtschade af. Dat bevalt zeer goed.

  1. Die studies met gevangenen zijn zelfs al gedaan, de resultaten laten zien dat voedingssupplementen het aantal ernstige overtredingen door gevangenen met meer dan een kwart doen dalen. Uit een andere studie van dezelfde onderzoeker blijkt trouwens dat het voedselaanbod wel oke was, maar de keuzes die de gevangenen maakten niet…

 4. Mooi en helder verhaal Esther! Het leest als een goede primer voor de (Nederlandse/Europese) benadering van het paleo-voedingspatroon. Mjin vraag en dat valt wellicht buiten de scope van de studie is in welke mate andere paleo-stokpaardjes zoals genoeg slaap en beweging buiten/vit D van belang zijn in het bevorderen van herstel. Dus in welke mate is alleen voeding te isoleren van de rest. Maar dat zal het onderzoek wellicht vanzelf uitwijzen. En ben het van harte eens met wat je antwoord: we zoeken eerst uit hoe het komt dat paleo geneest (mocht het genezen 🙂 ) en dan kijken we waarom het geneest op de vraag van hoe weet je wat de genezende factor is mocht het dieet soelaas bieden?

  Ben ook benieuwd naar de zuur-baisische balans. Dat heeft me altijd een groot bijgeloofverhaal geleken, maar ik sta open om daarvan van gedachten te veranderen 🙂

 5. Wat goed dat dit onderzoek er komt!

  In de Klinische Psycho-Neuro Immunologie wordt al langer voedingsinterventies met het Paleodieet toegepast bij depressieve klachten.

  Helaas word dit vaak afgedaan als complementaire geneeswijzen, terwijl de werking via diverse pathways op chemisch gebied bekend is, en al jaren toegepast worden.
  De synthese van de catecholamines vraagt om diverse co-factoren waaronder B3, B6,B11, B12, VitC, Zn, Mg, Fe en SAMe.

  Dan moeten deze wel gegeten worden! En natuurlijk moet het lichaam in staat zijn om ze op te nemen.

  Daarnaast speelt stress een hele grote factor. En wie heeft er tegenwoordig geen stress?

  De omzetting van L-Phenylalanine ->L-Thyrosine->L-Dopa->Dopamine-> Nor ephidrine->ephidrine ( adrenaline) heeft veel van de voorgenoemde Co factoren nodig.

  Maar op dezelfde manier vraagt de omzetting van Tryptofaan ->5-HTP ->Serotonine -> Melatonine om dezelfde co-factoren.

  Bij depressie is het vaak dat men ssri geeft. Maar geen aandacht heeft voor een Dopamine tekort. Deze zie je vaak bij mensen met een verslaving.

  In mijn praktijk en die van mijn collega’s in de Orthomoleculaire geneeskunde volgens de KPNI wordt hier al enige tijd mee gewerkt.

  Ik zou je willen aanbevelen contact te zoeken met Prof. Leo Pruimboom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s