Zorgkosten reden voor zorgen?

Zorgkosten_2014

Laatst was ik op een netwerkbijeenkomst van Food Circle, onder het motto ‘Food for Health, Care for Costs’, waar wat werd gesmeten met bedragen.  Brenda van Haarst, Directeur Zorg van De Friesland Zorgverzekeraar kwam met wat getallen. Een kleine quiz:

Hoeveel betalen we per jaar per inwoner aan zorg?

a)  1.200 Euro, uitgaande van een zorgverzekering van 100 Euro per maand
b)  1.575 Euro, zorgverzekering plus eigen risico
c)  2.500 Euro, er gaat ook nog iets van je inkomen naar zorg
d)  5.354 Euro, al was dat het bedrag voor 2011

Het antwoord is 5.354 Euro per inwoner per jaar in 2011. Saillant detail: 20% van die kosten zijn voor psychische zorg. Schokkend, niet waar? Wist jij dat? Maar het wordt nog veel erger. Als we niks doen, zijn we in 2030, dus over 16 jaar, 40% van ons inkomen kwijt aan zorg. En dat is een lastige, want hoe hoog is ons inkomen eigenlijk en hoe verhoudt zich dat tot de 5.354 Euro die we in 2011 kwijt waren?

Inkomens verschillen nogal, terwijl die 5.354 Euro een gemiddelde is over alle inwoners van Nederland. Laten we een paar situaties bekijken. Het modale inkomen van een huishouden met twee volwassenen en twee kinderen jonger dan 18 jaar is 82.400 Euro. Dat gezin is in 2030 dus 32.960 Euro kwijt aan zorg, tegen het equivalent van 4*5.354 = 21.416 Euro in 2011. Dat is anderhalf keer zoveel als nu. Maar dat klopt natuurlijk niet, want kinderen betalen niet mee. Het verschil tussen 2011 en 2030 is dus nog veel groter!

Een ander voorbeeld: een alleenstaande vrouw ouder dan 65 jaar. Het modale inkomen voor alleenstaande vrouwen ouder dan 65 was in 2011 24.700 Euro. In 2030 is die vrouw ongeveer 10.000 Euro kwijt aan zorg. Dat is bijna twee keer zoveel als nu!

DAT IS HET SCENARIO ALS WE NIKS DOEN

Wat kunnen we dan wel doen? Andere keuzes maken in de laatste levensjaren. Mensen maken de hoogste zorgkosten in hun laatste levensjaren (vergelijk grafiek op pagina 19 met grafiek op pagina 21 van dit rapport). Je zou kunnen proberen de kosten in de laatste levensjaren terug te dringen. Maar hoe doe je dat?

Vooral kinderen die sterven maken hoge kosten. Daarna zijn de hoogste kosten voor mensen van rond de 65 die sterven. Mijn intuïtie zegt, dat vooral in die laatste groep veel mensen zitten met leefstijlgerelateerde aandoeningen. En dat brengt mij bij het onderwerp dat ik wilde bespreken: preventie. Het lijkt mij, dat voorkómen dat mensen diabetes, hart- en vaatziekten of kanker krijgen, een goede mogelijkheid biedt om zorgkosten terug te dringen. Dat lijkt nogal een inkoppertje, toch is het niet heel evident. Want waar moet je beginnen?

De gezondheid van beide ouders vóór de conceptie lijkt van belang voor de gezondheid van het nageslacht. Ja, je leest het goed. Beide ouders, dus niet alleen mama, en al vóór de conceptie. In een studie met muizen vonden onderzoekers dat een tekort aan foliumzuur in mannetjesmuizen codes op het DNA van de geslachtscellen veranderde, epigenetica. De aangedane genen zijn geassocieerd met de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes, autisme en schizofrenie.

Dat is een interessant idee, maar bij mensen erg moeilijk te onderzoeken. Het is haalbaarder om te beginnen ná de conceptie. Bijvoorbeeld door zwangere vrouwen tijdens een van de eerste bezoeken aan de verloskundige te vragen mee te doen aan onderzoek. Recent beargumenteerden Australische onderzoekers dat het voedingspatroon van zwangere vrouwen een interessant doelwit zou zijn voor preventie. Dat advies was onder andere gebaseerd op de resultaten van een Amerikaanse studie naar het effect van een leefstijlinterventie op depressie na de geboorte.

Amerikaanse onderzoekers gaven Spaanssprekende zwangere vrouwen adviezen over een gezonde leefstijl. Dat waren voornamelijk adviezen over gezond eten en bewegen. De ene groep werd daarin gecoached , de andere groep kreeg alleen het advies. Uiteindelijk bleken vrouwen de groep die gecoached werd, veel minder vaak een hoog risico op postnatale depressie te hebben dan de groep die niet gecoached werd.

Eigenlijk vind ik dit design jammer. Nu werd niet het effect van een leefstijlinterventie onderzocht, maar in feite de vraag of je vrouwen daarin moet coachen of niet. Om het effect van een leefstijlinterventie te onderzoeken, wil je twee leefstijladviezen tegenover elkaar zetten, met precies dezelfde mate van contact met coaches, andere deelnemers, artsen, verplegers, onderzoekers of wie er ook maar betrokken is. Alleen dan kun je onderzoeken wélk advies je het best kunt geven. Ik zie het al voor me: schijf van vijf versus paleo en dan de kinderen een aantal jaar volgen. Zou dat niet fantastisch zijn?

Ja, misschien, als je geïnteresseerd bent in overgewicht bij kinderen en in gedragsproblemen bij kinderen, maar als je wilt onderzoeken of het mensen langer gezond houdt, zul je heeeeel lang moeten wachten. Zo evident is onderzoek doen naar preventie dus niet.

Advertisements

7 thoughts on “Zorgkosten reden voor zorgen?

 1. Esther je laat helder zien dat het niet goed uitziet voor de toekomst van de zorg. Zij wordt op termijn onbetaalbaar, of de zorgbehoevende komen in de kou te staan. Zonder ingrijpende aanpak of cultuuromslag gaat het zorgsysteem of de samenleving failliet. Het probleem is te complex om hier volledig te zijn.
  De burger wordt ouder terwijl het aantal gezonde jaren afneemt vanwege leefstijl en voeding, De geneeskunde moet steeds meer vernuft uit de kast halen om ziekten en plagen
  het hoofd te bieden. Naar verluid zijn dit inmiddels voor het merendeel ziekten die in de verre historie niet of nauwelijks voorkwamen. Volgens antropologen begon de ellende van nieuwe ziekten bij de aanvang van de landbouw en versnelde tweemaal bij de start van de industriële revolutie en nogmaals bij het fastfoodtijdperk.
  Helaas wordt de burger onvoldoende eerlijk voorgelicht over z’n voeding door instanties vanwege invloed van de voedingsindustrie, en een geneeskunde die nauwelijks aandacht voor gezonde voeding heeft. Als ik goed ingelicht ben krijgt een gemiddelde medicijnen-studie van 6 jaar iets van 6 uur scholing in gezonde voeding. Als je dan de eed van Hiprocrates aflegt waar ook gezegd wordt: “Laat voeding uw medicijn zijn” bekruipt mij het gevoel dat een cultuuromslag broodnodig is !!
  Gelukkig dringt er besef door dat dit meer aandacht behoeft. Werkers in de geneeskunde, de zorginstellingen, en ook op scholen e.d. zullen meer aandacht voor gezonde voeding moeten geven. De burger mag ook best meer zelf verantwoordelijk gemaakt worden ter stimulering van beter gedrag: b.v. op termijn meer eigen bijdragen aan medicatie van ziekten die voorkomen kunnen worden, of waar natuurlijke alternatieven voorhanden zijn.
  Of heffingen en ontmoediging van ziektenveroorzakers in de voeding. Ik weet dat sommige onderwerpen heel gevoelig liggen maar het spreekwoord dat ‘zachte heelmeesters stinkende wonden maken’ gebied ons in te grijpen.
  Als leek die zich goed ingelezen heeft rondom voeding en gezondheid verheugd mij de nieuwe aandacht voor voeding en leefstijl. Eigen n=1 ervaring bevestigd dat het ook werkt. Evolutionaire geneeskunde, Paleo-gedachten-goed, Weston A.Price en anderen laten ons zien hoever we afgedwaald zijn met ons kostbaarste bezit: GEZONDHEID. En welke richting wij oplossing moeten zoeken voor de toekomst. Duizenden generaties overleefden onze voorouders tot nu, De tijd dringt voor een andere aanpak. Bewust maken, een politiek met durf om de rug recht te houden. In harmonie met onze genen komen staat ons te doen.
  Het You Tube filmpje brengt dit helder in beeld: Paleo in a Nutshell Part1 Food Dutch Version.

 2. Excuus Esther , de link die ik gaf was niet de juiste. Het ging me om het gegraai , geld dat zoveel beter uitgegeven zou kunnen worden aan bijv. het onderzoek dat jij wilt gaan doen .

  Net als in het onderwijs verdwijnt er (te)veel geld in de zorg naar de top in de organisatiestructuur. Om nog maar niet te spreken van de zorgverzekeraars die winst moeten maken en kapitalen steken in reclame/marketing.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/12/leon_van_halder_nieuwe_chef_ra.html

  Hoop dat de link nu werkt zo niet , wil je dan mijn reacties verwijderen ? Mag ook als het teveel van het onderwerp afwijkt natuurlijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s