Minder depressief door te vasten?

vasten

– Ik vond dit plaatje op http://baardwijks-worldview.blogspot.nl/ –

Om de dag vasten is een populaire en effectieve manier om gewicht te verliezen. De vraag is, of het veilig is. Sommigen beweren dat het eetstoornissen in de hand zou werken. Anderen beweren dat het maag-darmproblemen oplevert, dat je er slecht van gaat slapen of slap van wordt. Volgens de auteurs van dit artikel, is dat nooit uitgezocht. Dus namen ze de handschoen op!

Ze zochten bijna 60 mensen die ze om de dag lieten vasten. Althans, die ze om de dag 25% van hun dagelijkse energiebehoefte lieten eten. Op de andere dag mochten de deelnemers eten zoveel ze wilden. En dat deden ze gedurende 8 weken.

Wat bleek? Er was geen verandering in maag-darm problemen, slaapproblemen of energieniveau. Deelnemers rapporteerden wél een afname in het aantal eetbuien, een afname van depressieve symptomen en een positiever lichaamsbeeld. Deelnemers rapporteerde ook een toename in symptomen van voedselbeperking.

Wat mij het meest interesseert, is de afname in depressieve symptomen. Het was een kleine afname die gemeten werd met een wat onduidelijk meetinstrument, maar toch. Het zou een indicatie kunnen zijn van een mogelijk positief effect van vasten op depressie. Om het voorzichtig te formuleren.

Wat betekent dat dan? Het lichaam van iemand die veel eet, moet veel doen om dat eten weg te werken. Dat ‘werk’ gaat altijd samen met oxidatie. Op het moment dat het lichaam oxidatie niet meer de baas kan, spreken we van oxidatieve stress. En ja, depressie is gerelateerd aan oxidatieve stress.

Depressie is ook gerelateerd aan insuline-resistentie, één van de factoren die verbetert door periodiek te vasten. Insuline speelt een belangrijke rol in de hersenen. Wanneer de lichaamscellen insulineresistent worden, gaat het lichaam ter compensatie meer insuline aanmaken. De hersenen reageren daarop door minder insuline toe te laten, waardoor insuline zijn belangrijke functies niet meer kan vervullen.

Het is ook aannemelijk dat het aantal chronische, milde ontstekingen afneemt door periodiek te vasten. Ook die zijn gerelateerd aan depressie. Dat zijn allemaal mogelijke mechanismen waardoor periodiek vasten depressieve symptomen zou kunnen verbeteren. Jammer genoeg keken de onderzoekers alleen naar de symptomen, niet naar de mechanismen. We zijn door dit artikel dus te weten gekomen dat depressieve symptomen kunnen verminderen door om de dag te vasten, maar niet hoe dat komt.

Advertisements

3 thoughts on “Minder depressief door te vasten?

  1. Helemaal mijn straatje, sinds begin februari doe ik precies dit dieet (er zijn nog legio andere manieren van vasten). Ik voel me uitstekend en wacht nog steeds met spanning af of ik dit jaar wel of misschien voor het eerst geen hooikoorts krijg. Van vasten zijn zoveel voordelen bekend, alleen al daarom ga ik ermee door zolang als ik leef. Tenminste, dat voornemen heb ik nu.

  2. Vooral mannen blijken gezondheidstechnisch te profiteren van regelmatig vasten. Voor vrouwen zijn de voordelen nog niet zo duidelijk, zijn er zelfs kanttekeningen te maken. Brengt dit onderzoek hierin wel duidelijkheid?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s