Werkt de link tussen voeding en depressie via mitochondriën?

Vanmiddag bij de thee alweer zo’n lekkere snack. De colasleutels staan niet op de foto 😉

Lekkersbijdethee_DNM

Vanmorgen op de Dutch Neuroscience Meeting een heel interessante sessie over de rol van mitochondriën in onder andere depressie. Mitochondriën zijn de kolencentrales van de cel. Ze produceren de nodige energie. In tijden van stress is extra veel energie nodig, en daarmee bedoel ik niet alleen situaties die bedreigend en onvoorspelbaar danwel oncontroleerbaar zijn, maar alle situaties die aanpassing vragen. In tijden van stress neemt het aantal mitochondriën toe in zenuwuiteinden, de synaps. Mitochondriën zijn heel gevoelig voor oxidatieve stress en het lijkt erop dat de mitochondriën in de zenuwuiteinden extra kwetsbaar zijn. Daarnaast zijn mitochondriën kwetsbaar voor immuuncellen zoals TNF-α. Gevaarlijk in tijden van chronische stress, omdat de energieproductie gedurende langere tijd omhoog moet, waarmee oxidatieve stress en uiteindelijk ook immuunactivatie toeneemt.
Er zijn verschillen tussen mensen in hoe goed mitochondriën functioneren. Bij sommige mensen functioneren ze zo slecht, dat ze niet meer goed, of zelfs heel slecht functioneren. We zeggen dan dat je een stofwisselingsziekte hebt. Er zijn ook mensen bij wie de mitochondriën niet zo goed functioneren, terwijl ze daar onder normale omstandigheden geen last van hebben. De centrale onderzoeksvraag van de presentaties van vanochtend was of zulke mensen gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld depressie.
Carmen Sandi was de eerste onderzoeker die vanochtend een presentatie gaf. Carmen werkt in haar lab in Lausanne met angstige muizen. Deze muizen hebben geen angststoornis, ze zijn in verschillende situaties gewoon een beetje angstiger dan andere muizen. Deze muizen hebben mitochondriën die minder goed functioneren dan die van minder angstige muizen. Daarnaast maakt het lichaampje meer ‘reactive oxygen species’ aan, stoffen waardoor oxidatieve stress ontstaat. Het interessante is, dat deze muizen vrij snel een ondergeschikte rol aannemen ten opzichte van andere muizen. Wanneer de medewerkers van Carmen ervoor zorgden dat de mitochondriën beter gingen functioneren, namen de angstige muizen ineens niet meer zomaar een ondergeschikte rol aan. Die ondergeschikte rol is hun model voor depressie en daar is veel voor te zeggen. Depressie wordt gezien als een uiting van weinig energie. Het snel aannemen van een ondergeschikte rol zou ook een uiting kunnen zijn van weinig energie.
Wat heeft voeding daarmee te maken? Dit blog ging over voeding, toch? Oxidatieve stress en immuunactivatie hebben vanalles met voeding te maken. Het zou wel eens zo kunnen zijn, en daar zijn duidelijke aanwijzingen voor, dat de werking van mitochondriën beïnvloed kan worden met voeding:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s