Onderzoeksdeelnemers bedankt!

Hallo allemaal!

We zijn inmiddels klaar met het schrijven van onze scriptie in opdracht van Esther! We willen alle deelnemers bedanken voor hun bijdrage! Het was voor ons een leuke en leerzame periode. We willen met jullie delen wat ons is opgevallen tijdens het verzamelen van de gegevens en hoe wij de afgelopen periode hebben ervaren.

blog_Berthe_Margriet

Een korte introductie voor degene die nog niet bekend is met ons onderzoek. We hebben niet gekeken naar het effect van het paleodieet, maar we hebben een voedingsvragenlijst gevalideerd. We hebben geconcludeerd dat de voedingsvragenlijst nog op een paar punten verbeterd kan worden zodat de vragenlijst gebruikt kan worden in Esthers toekomstige onderzoek naar het effect van het paleodieet.

Aan ons onderzoek hebben twee groepen meegedaan. Een groep die naar eigen zeggen eet volgens het paleodieet en een groep die niet eet volgens het paleodieet. Via deze blog en de blog “Het Paleo Perspectief” hadden we al binnen een dag meer paleo deelnemers dan we zochten J. Bedankt Esther en Melchior! De andere deelnemers waren ook in no time binnen dankzij onze lieve vrienden en familie. We waren erg verrast en ook blij dat we al zo snel aan de slag konden.

Alle deelnemers hebben zeven dagen lang een eetdagboek bijgehouden. Bij het verwerken van de eetdagboeken hebben we veel verschillende eetpatronen gezien, als diëtisten in spe is dat natuurlijk leuk voer voor onze hersenen. Regelmatig liep het water ons zelfs in de mond van al die lekkernijen ;-).  Maar even zonder gekheid, er waren wel wat dingen die ons zijn opgevallen. De paleo deelnemers hebben op het eetdagboek ook aangegeven voor hoeveel procent ze naar eigen zeggen eten volgens het paleodieet. Over het algemeen kwam de schatting van de deelnemers aardig overeen met wat ze hebben ingevuld op het eetdagboek. Wel verschilt het natuurlijk wat je bij het paleodieet vindt horen en wat niet. Verder was het opvallend dat een aantal deelnemers van een bepaalde productgroep veel meer namen vergeleken met andere deelnemers. Er waren bijvoorbeeld deelnemers waarbij het eetpatroon voornamelijk uit vlees bestond, terwijl anderen juist veel noten aten en minder vlees. De verhoudingen van productgroepen verschillen dus ook sterk tussen de paleo deelnemers. Daarnaast zagen we veel “bulletproof coffee” langskomen waar we zelf nog nooit van hadden gehoord. Wij hebben dus ook van jullie kunnen leren ;-).

De voeding van de deelnemers die niet volgens het paleodieet aten, hebben we vergeleken met de richtlijnen van het Voedingscentrum. Opvallend was dat niemand aan alle aanbevelingen voldeed.  Zelfs de aanbeveling voor groente en fruit werd door 52% niet gehaald, ondanks de reclamecampagnes die ons adviseren om 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag te nemen. Ook haalde niemand de aanbeveling voor melkproducten, wat we dan stiekem weer niet zo erg vinden ;-).

Al met al vonden we het heel leuk om dit onderzoek te doen. We vonden het erg leuk dat deelnemers hun ervaringen met het paleodieet met ons deelden, de ervaringen waren heel positief. We hebben ontdekt dat onderzoek doen een heel wisselend proces is, waarbij niks vast staat en je flexibiliteit flink getraind wordt. Dit nemen we mee in ons toekomstig beroep als diëtist. We hopen dat door Esthers onderzoek meer bekend wordt over het effect van het paleodieet en we zijn blij dat we hier een steentje aan hebben kunnen bijdragen!

Nogmaals bedankt voor alle hulp!

Ciao,

Berthe en Margriet

Voor geïnteresseerden hieronder de samenvatting van onze scriptie.

SAMENVATTING
In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zal in de toekomst onderzoek worden gedaan naar het effect van het paleodieet op lichamelijke en psychische klachten. In dit onderzoek zullen deelnemers zowel eten volgens het paleodieet als volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Om de dieettrouw te bepalen is een voedingsvragenlijst (Q1) ontwikkeld. Alvorens het toekomstige onderzoek uitgevoerd kan worden, dient Q1 gevalideerd te worden. Deze scriptie geeft antwoord op de vraag in hoeverre Q1 een betrouwbaar en valide instrument is om dieettrouw te bepalen aan het paleodieet en aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. In dit onderzoek zijn vijftig deelnemers geïncludeerd. Q1 is op twee momenten afgenomen om de test-hertest betrouwbaarheid te bepalen. Voor het bepalen van de validiteit zijn de dieettrouwscores van Q1 vergeleken met die van een eetdagboek (FD). De dieettrouwscore op basis van de richtlijnen van het Voedingscentrum is bepaald door per deelnemer een score toe te kennen voor elke aanbeveling waar aan is voldaan. Bij het paleodieet is de dieettrouwscore bepaald door het percentage toegestane voedingsmiddelen te berekenen ten opzichte van de totale voedingsinname. Voor zowel de richtlijnen van het Voedingscentrum als het paleodieet is een correlatie berekend tussen de dieettrouwscores van FD en Q1. De correlatie drukt de mate van validiteit van Q1 uit. Op basis van de resultaten is geconcludeerd dat Q1 een betrouwbaar instrument is met een correlatie van 0,72. Q1 blijkt met een correlatie van 0,60 matig valide om de dieettrouw aan de richtlijnen van het Voedingscentrum te bepalen. Daarnaast blijkt Q1 met een correlatie van 0,44 gering valide om de dieettrouw aan het paleodieet te bepalen. Omdat veel kanttekeningen te plaatsen zijn bij de methode waarmee de validiteit is bepaald, is vervolgonderzoek nodig om een conclusie te kunnen trekken over de juistheid van de in dit onderzoek berekende validiteit.

Advertisements

10 thoughts on “Onderzoeksdeelnemers bedankt!

 1. Ha, leuk om de resultaten te lezen!
  En wat betreft die bulletproof-coffee, wordt die als ‘paleo’ meegerekend of is dat juist iets wat nou net niet paleo is 🙂

  1. Bedankt voor je reactie! Wij vonden het ook heel leuk om te doen. Door de roomboter is de bulletproof coffee niet paleo ;-).

 2. Haha…. dieettrouw aan de richtlijnen van het Voedingscentrum… *gniffel*. Af en toe voer ik voor de grap mijn dieet in op hun site en krijg dan strenge aanwijzingen hoe het beter kan 😀 Succes met jullie afstuderen! Het was fijn om mee te kunnen doen en ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

  1. Dank je! Bulletproof coffee is inderdaad niet paleo ;-), in verband met de roomboter. De geringe validiteit van de vragenlijst komt deels voort uit de gebruikte methode en verder door de vragenlijst zelf. Die zou op paar punten verbeterd kunnen worden, daardoor zal de validiteit hoger uit kunnen vallen.

   1. Daarnaast hadden we in de methode beter beide groepen kunnen includeren. Dus dat we ook voor de niet-paleo deelnemers de dieettrouw aan het paleodieet zouden bepalen. Voor de paleo deelnemers zouden we dan ook de dieettrouw voor het Voedingscentrum hebben bepaald. Dat zou ervoor zorgen dat de beide uitkomsten van de validiteit een realistischer beeld geven. Verder zou ook nog bepaald moeten worden in hoeverre de vragenlijst überhaupt in staat is om hoeveelheden juist te meten. Deze stap is niet gedaan in verband met de beperkte tijd die voor de scriptie stond. De validiteit van het Paleodieet en het Voedingscentrum zijn niet met elkaar te vergelijken. Dit heeft te maken met het verschil in de methode waarmee de validiteit is bepaald. Voor het Voedingscentrum zijn aanbevelingen gegeven in grammen. Het paleodieet geeft enkel toegestane en niet-toegestane productengroepen aan. Daardoor moest de dieettrouw aan het paleodieet op een andere manier bepaald worden als aan het Voedingscentrum. Daardoor lijkt de validiteit van het paleodieet ten opzichte van de validiteit van het Voedingscentrum lager maar dit komt vooral door de gebruikte methode.

 3. Daar zat ik natuurlijk naar te vissen Melchior, toch interessant dat die concoctie zo enthousiast geadopteerd is in paleokringen.

 4. Bizar inderdaad, Micha. In een ‘wilde’ habitat zonder technologie is het überhaupt moeilijk om grote hoeveelheden geconcentreerd vet te bemachtigen. Je moet heel wat kokosnoten, olijven of avocado’s eten om de eetlepels ‘goed’ vet die veel would be paleo’s over hun eten gooien binnen te krijgen. Al een poos beperk ik mijn extra vet-inname tot ongeveer een lepel olijfolie per dag (voor het knoflookprakje dat ik niet wil missen).

  1. In plaats daarvan aten/eten jagers en verzamelaars het liefst de vette onderdelen van hun prooi. Hersenen, beenmerg en andere organen, wie eet ze nog? In plaats dat dierlijke vet eten veel wanna-be-jagers nu olijfolie en kokosvet enzo.

   Wat jij doet, Melchior, komt precies overeen met het advies dat Lindeberg gaf aan zijn onderzoeksdeelnemers: maximaal 1 eetl olijfolie per dag. En dat zijn tot op de dag van vandaag de meest overtuigende studies!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s