Twee symposia in drie weken

Twee symposia in drie weken?
Ja. Nou ja, iets meer dan drie weken. Op vrijdag 30 september organiseer ik in Leeuwarden een symposium ter ere van mijn inauguratie als lector en op zaterdag 22 oktober het tweede Nederlandse Ancestral Health Symposium in Leiden.

Moeten we naar beide symposia toe?
Nee, ik zou zeggen kies één van de twee. De thema’s van beide symposia overlappen, bij beide staat gezondheid vanuit evolutionair perspectief centraal. Het symposium in Leeuwarden duurt een middag en gaat over gezondheid en over duurzaamheid.  Het Ancestral Health Symposium in Leiden duurt een hele dag en gaat vooral over gezondheid. Darm en vuur zijn daar de centrale thema’s.

Wie zijn de sprekers in Leeuwarden?
De Leidse hoogleraar Hanno Pijl is daar één van de sprekers. We kennen hem van het project Keer Diabetes Om, van de meta-analyse over paleolithische voeding waarover hij vorig jaar op het eerste Ancestral Health Symposium in Groningen een videopresentatie gaf. Pijl heeft ook een experiment gedaan met laagopgeleidde diabetespatiënten, waarover nog niet veel verschenen is, dus ik hoop dat hij daar wat resultaten van gaat laten zien. Daarnaast vertelt een onderzoeker uit het UMCG over de relatie tussen gezondheid en beestjes in de buik. Ze onderzocht onder andere het microbioom, want zo noemen we al die beestjes bij elkaar, van ongeveer 1.000 deelnemers uit LifeLines, een groot onderzoek onder mensen uit Noord Nederland. Hopelijk relateert ze dat ook aan het microbioom van jager-verzamelaars.

Na de pauze vertelt Ado Bloemendal over zijn bedrijf in grasgevoerd vlees. Hiermee schakelen we over op het thema duurzaamheid. Hij gaat ik op een klein aspect van de vraag of we de bevolking op een duurzame manier zouden kunnen voeden als iedereen volgens het paleodieet zou willen eten, en wat dat zou betekenen voor, in zijn geval, de vleeshouderij. Eén van de interessante aspecten daaraan, vind ik, is de bevinding van prof. Izabel Botelho, dat Braziliaanse boeren die overschakelden van gangbare naar duurzamere landbouw ook een grotere betrokkenheid gingen voelen bij hun land. Ze verschuiven als het ware van werken op het land als substraat voor voedsel, naar samenwerken met het land om voeding te produceren. Daarmee verbetert hun mentale gezondheid misschien ook wel, als heeft ze daar geloof ik geen data van.

En jij?
Ohja, daarna houd ik mijn inaugurele rede. Ik zal daarin wat data presenteren uit recente onderzoeksprojecten en een vooruitblik geven op de onderzoeksactiviteiten die ik ga ontplooien binnen dit lectoraat.

Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?
Ja hoor! Geen punt. Een tijdje geleden hebben we een haalbaarheidsonderzoek afgerond, waaruit bleek dat het paleodieet mogelijk een gunstiger effect heeft dan de schijf van vijf op lichamelijke en psychische klachten.  En ik ga resultaten laten zien uit een recent onderzoeksproject bij een zorginstelling in Friesland.

En verder?
Tijdens de pauzes kun je een rondleiding krijgen door het dan net verbouwde gebouw of meedoen aan een clinic over gezond bewegen. Dat is de bewegingswetenschapper in mij. Die clinics geef ik trouwens niet zelf hoor. En na mijn inaugurele rede wil ik een eenvoudig paleobuffet aanbieden, zodat zowel lichaam als geest goed gevoed naar huis kunnen. Ohja, deelname is gratis, maar je moet je wél aanmelden. Dat kan door een e-mail te sturen aan infotc@hvhl.nl.

En hoe ziet het programma in Leiden eruit?
Dat programma is nog niet helemaal rond, maar we zijn al wel een heel eind op weg. We hebben in ieder geval twee aansprekende keynotes. De eerste is hoogleraar Wil Roebroeks. Roebroeks is een beroemde Leidse archaeoloog, die veel onderzoek gedaan heeft naar het gebruik van vuur door vroege mensen. De andere keynote is hoogleraar Alessio Fasano. Hij ontdekte dat een stukje uit het gluteneiwit gliadine een verkeerde boodschap aan de darmwand geeft, waardoor de doorlaatbaarheid toeneemt. Daar is veel discussie over, onder andere omdat de resultaten uit zijn onderzoek in andere onderzoekscentra blijkbaar niet gerepliceerd kunnen worden. Zijn plenaire presentatie gaat daar niet over, die gaat over de invloed van het microbioom, diezelfde beestjes in de buik als waar we het in Leeuwarden ook over hebben, op het ontstaan van een aantal chronische aandoeningen. We hopen ook een dialoog te organiseren tussen Fasano en één van zijn collega-onderzoekers uit zo’n onderzoekscentrum waar Fasano’s resultaten niet gerepliceerd konden worden. Maar dat is dus nog onzeker.
Prof. Vincenzo Fogliano, een Wageningse voedingswetenschapper, net als Fasano ook van Italiaanse afkomst, houdt aansluitend aan de keynote van Roebroeks een presentatie over de gevolgen van het gebruik van vuur voor de gezondheid van de mens. Hij gaat daarbij zowel in op de betere verteerbaarheid van gaar voedsel en wat dat betekent voor overgewicht, als op AGEs, Advanced Glycation End-products. In het thema darm komt in ieder geval een presentatie van Geja Heinen over de consequentie van het wassen en schillen van alle groente voor het microbioom en onze mentale gezondheid.

Dat laatste klinkt als iets uit jouw koker?
Ja, klopt, ik heb haar benaderd om een lezing te geven.

En verder?
Verder is het programma voor de lezingen nog niet rond. We hopen snel meer details te hebben.

En worden er weer clinics gegeven, net als vorig jaar?
Jazeker! De clinics waren vorig jaar een groot succes en een welkome afwisseling met de lezingen. Niet dat die saai waren, maar je zit toch binnen in de collegebanken. Lucie van Leeuwen en Mina van Brunschot komen weer een clinic geven, en Coen Koch. Verder hebben we een barefoot running clinic van Vincent Barink en Ruth Langemeijer en een soort kunstclinic van diëtiste Moniek Westerman. Heel bijzonder, denk ik. En er staan weer een aantal bedrijven met stands, en tijdens de lunchpauze is er weer een boekenmarkt.

Heb je daar al namen van?
Uit mijn hoofd kan ik zeggen dat The New Food, Tasty Basics, en Feelmax er weer staan, die waren er vorig jaar ook bij. Voor de boekenmarkt weet ik dat Yvonne Lemmers komt, en Ruth Langemeijer neemt haar Nederlandse vertaling van Whole Body Barefoot van Katy Bowman mee. Maar als het goed ik komt die informatie binnenkort allemaal op de website: www.ancestralhealth.nl.

Kunnen we ons al aanmelden?
Ja, en als je dat snel doet, krijg je nog korting ook! Tot eind juni hebben we een soort early-bird tarief, voor snelle beslissers, zeg maar. En we hebben ook een speciaal tarief voor studenten en, wat wij noemen, geïnteresseerde leken. We vinden het belangrijk om dit symposium zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen, niet alleen voor mensen die zich beroepsmatig met gezondheid bezighouden, zoals artsen en diëtisten. Om die reden proberen we ook alle presentaties op te nemen en achteraf online beschikbaar te stellen. De video’s van vorig jaar zijn bijna allemaal te zien op de website: www.ancestralhealth.nl.

Ben je niet bang dat mensen thuis op de bank blijven zitten als ze de presentaties achteraf online kunnen bekijken?
Nee, het was een supertof symposium, met een geweldige sfeer. Dat is echt niet hetzelfde als online een paar video’s bekijken. En de video’s zijn een soort sluitpost. Dus mochten we de begroting niet rond krijgen, dan is dat het eerste dat afvalt. Over geld gesproken, we kunnen nog wel wat sponsoring gebruiken. Er is nog ruimte voor een of twee stands en op de website is natuurlijk onbeperkt ruimte. Mail even met info@ancestralhealth.nl als je meer wilt weten over de mogelijkheden.

Dus wat wordt het? Leeuwarden of Leiden?
Ik ben natuurlijk bij allebei. Verder lijkt het mij voordehand liggender dat je naar Leeuwarden komt als je in Noord Nederland woont, en naar Leiden als dat dichterbij is. We hebben voor het symposium in Leeuwarden geen accreditatie aangevraagd, voor Leiden vragen we accreditatie aan voor onder andere artsen (cluster ABC1) en diëtisten. Dus als je punten nodig hebt, moet je zeker naar Leiden komen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s