Hoe duurzaam is de medische sector?

Veel mensen vinden gezonde voeding een interessant onderwerp. Veel minder mensen zetten de stap om ook écht gezonder te gaan leven. En waarom zou je ook? Waarom zou je je in allerlei bochten wringen om gezond te leven, in een tijd waarin onze levensverwachting in goede ervaren gezondheid toeneemt? Eén van de redenen zou buiten jezelf kunnen liggen. Die als goed ervaren gezondheid wordt bereikt met hulp van de medische sector. Onze in als goed ervaren gezondheid levensverwachting neemt weliswaar toe, onze levensverwachting zonder chronische ziekten neemt af. Dat gat wordt steeds groter en wordt gevuld voor de medische sector. Stel, je hebt last van migraine, zoals ik jarenlang had. Dan kun je, als het je echt te gek wordt, naar de huisarts gaan en vragen of er een oplossing bestaat. En warempel. Er is een oplossing tegen migraine. Bètablokkers en sterke pijnstillers voor de gevallen waarin je tóch een aanval krijgt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dat op zijn minst een beetje opluchting biedt. Waarschijnlijk hebben velen hun eigen voorbeeld. Iemand die zich niet goed voelde. De dokter ontdekte een te hoge bloedsuiker of een te hoge bloeddruk of een te laag vitamine D gehalte, schreef medicijnen voor en de betrokkene ervaart zijn gezondheid weer als goed. Of iemand heeft een hartaanval gehad, en ervaart uw gezondheid nu weer als goed, ook dankzij de medische sector. Dat is de kracht van de medische sector en vaak één van de redenen waarom mensen niet erg gemotiveerd zijn om écht gezond te leven. Het verschil tussen de  levensverwachting zonder chronische ziekten en de levensverwachting in als goed ervaren gezondheid wordt opgevangen door de medische sector. Maar niet zonder kosten. Niet alleen kunnen we letterlijk, als er niets verandert, over 15 jaar onze medische zorg niet meer betalen, het dichten van het gat door de medische sector zorgt ook voor milieuvervuiling. En via milieuvervuiling voor meer ongezondheid.

In juni van dit jaar publiceerden twee Amerikaanse onderzoekers de resultaten van hun onderzoek naar milieuverontreiniging door de medische industrie. Ze keken naar CO2 uitstoot, lucht-, water- en bodemvervuiling en de cijfers zijn indrukwekkend. Als de Verenigde Staten een land zouden zijn, zou ze 13de staan op de lijst van landen met de grootste CO2 uitstoot. De medische sector van de Verenigde Staten stoot meer CO2 uit dan Groot Brittannië. Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien, komt het grootste deel van deze vervuiling voor rekening van ziekenhuiszorg, de donkerblauwe balkjes, met huisartsenzorg, de lichtblauwe balkjes, een goede tweede. De gele balkjes representeren onder andere milieuvervuiling die toe te schrijven is aan medicijnen, die een disproportioneel groot aandeel hebben in potentiële afbraak van ozon. Een aantal van deze vervuilingscategorieën is verantwoordelijk voor 10% van de totale vervuiling in de Verenigde Staten, waaronder CO2 uitstoot, fijnstof, smog en verzuring van het milieu. Voor een aantal van deze vervuilers hebben de onderzoekers uitgerekend hoeveel ziektelast ze veroorzaken. Ze kwamen tot een totaal van 470.000 verloren gezonde levensjaren. Ter vergelijk, dat is ongeveer gelijk aan het aantal verloren levensjaren door mensen die sterven in Amerikaanse ziekenhuizen door voorkombare medische fouten, aldus de auteurs. Nu moet je je wel realiseren dat dit onderzoek uitgevoerd werd in de Verenigde Staten. Die cijfers zijn niet 1 op 1 te vertalen naar de Nederlandse situatie. Hopelijk is het bij ons allemaal een beetje beter. Desalniettemin kunnen we niet ontkennen dat de medische sector een vervuilende sector is. En dat kan een argument zijn om tóch die extra stappen te zetten richting een hogere gezonde levensverwachting.

journal.pone.0157014.g002

Bovenstaande is een bewerking van een deel van mijn inaugurele rede, die ik op vrijdagmiddag 30 september 2016 in Leeuwarden zal uitspreken. Rondom de inauguratie organiseer ik een symposium. In onderstaande uitnodiging vind je meer informatie over de sprekers, de pauzeclinics, het tijdstip en de lokatie. Iedere geïnteresseerde is welkom, deelname is gratis, wel graag vantevoren opgeven ivm het oergezonde buffet tijdens de receptie en, vol=vol.

Uitnodiging_Symposium_Inauguratie_Esther_Nederhof

Vind je Leeuwarden te ver? Kom dan naar het Ancestral Health Symposium in Leiden op zaterdag 22 oktober 2016.

Advertisements

2 thoughts on “Hoe duurzaam is de medische sector?

  1. Mooi stuk Esther, en hoewel je in je vergelijking tussen duurzaam en onduurzaam oud worden bewust alleen ingaat op duurzaamheid, ga ik daarom ook even levenskwaliteit noemen als factor voor het individu dat oud wordt met een meer evolutionair correcte levensstijl. Als ik kan kiezen tussen 90 worden met/dankzij allerlei kunstgrepen en met zeer beperkte mobiliteit en medicijnen met allerlei bijwerkingen (statines, kunstheup, bril, kunstgebit) dan heb ik liever dat ik zonder de gevulde koeken al wandelend, hurkend en klimmend negentig word.

  2. Quote : “Waarom zou je je in allerlei bochten wringen om gezond te leven, in een tijd waarin onze levensverwachting in goede ervaren gezondheid toeneemt?”
    Quote (blog 1 oct. 2016) : “Een andere reden om je in allerlei bochten te wringen voor een gezonde leefstijl zou in de toekomst kunnen liggen. Onze levensverwachting neemt al jaren toe. Onze levensverwachting zonder chronische ziektes neemt al jaren af.”
    Dus mensen met een chronische ziekte ervaren in toenemende mate hun gezondheid als goed (door de milieuvervuilende medicatie industrie misschien ?). Op e.o.a.m. lijkt mij dit niet aannemelijk. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s