Eetbare wilde planten

Marion de Kort stuurde mij haar nieuwe boek Eetbare Wilde Planten, omdat ze benieuwd was wat ik ervan zou vinden. Eén woord: prachtig! In mijn vrije tijd verzamel ik graag voedsel uit de natuur. Heel leuk dus om dit boek te mogen reviewen.

eetbare-wp-omslag-definitief

Eetbare Wilde Planten bestaat voor het grootste deel uit recepten waarin verschillende soorten wilde planten verwerkt worden, zoals onkruiden, bloemen, vruchten en noten. Daar zitten veel soorten tussen die de meeste mensen nooit eten. Misschien omdat ze niet weten dat je ze kunt eten, misschien omdat ze niet weten wat je ermee kunt, misschien omdat deze planten niet te koop zijn in winkels waar ze doorgaans hun voedsel kopen.

Al de verschillende soorten eetbare wilde planten die Marion de Kort beschrijft kunnen de variatie in een voedingspatroon vergroten. Veel van onze gezonde voorouders aten veel meer verschillende soorten dan wij. Er zijn volkeren bekend die wel 300 verschillende soorten planten en dieren op hun menu hadden staan. Hoeveel verschillende planten en dieren staan er op jouw menu? Het lijkt daarom aannemelijk dat het vergroten van de variatie in je menu je gezondheid ten goede zou kunnen komen.

Marion de Kort deelt wilde planten in vijf categorieën, groene eetbare planten, bittere planten, planten die slijmstoffen aanmaken, geurende planten en wrange planten, die vijf verschillende stoffen maken: chlorofyl, bitterstoffen, slijmstoffen, aromatische stoffen en looizuur. Nadat ze de werking van de spijsvertering in heldere taal heeft uitgelegd, lichte ze toe hoe deze vijf verschillende soorten planten de spijsvertering beïnvloeden. Maar niet zonder waarschuwing. Waar Marion de Kort een gezondheidsbevorderende werking toekent aan kleine beetjes van de vijf stoffen, benadrukt ze ook dat grote hoeveelheden van deze stoffen de gezondheid kunnen schaden. Daarmee benadrukt ze het belang van een grote variëteit aan planten in onze voedingspatronen.

Nog een waarschuwing: eet wilde planten alleen als je er 1000% (nee, dat is geen typefout) zeker van bent dat je eetbare planten hebt verzameld. Helaas helpt het laatste stuk van het boek je daar onvoldoende bij. De prachtige foto’s helpen je niet altijd planten goed te kunnen determineren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s