Voeding als medicijn voor depressieve patiënten

Een gezonder voedingspatroon kan depressies verhelpen. Voor iedere vier patiënten met depressie die voedingsadviezen kreeg, herstelde er één. Ter vergelijking, je moet 11 patiënten met antidepressiva behandelen om er één te laten herstellen. Het effect van die voedingsinterventie kun je dus gerust indrukwekkend noemen.

jacka_2017

Fig. 2 uit Jacka et al. (2017) BMC Medicine
MADRS scores for dietary support and social support control groups at baseline and endpoint. Effect size: Cohen’s d = –1.16 (95% CI –1.73, –0.59). Baseline data n = 67; 12 week data n = 56

Dat resultaat werd bevestigd door de secundaire uitkomstmaten. Symptomen van zowel depressie als angst werden minder en de algemene klinische indruk verbeterde significant meer dan in de controlegroep. Aan de andere kant, hun gemoedstoestand, welzijn en zelfredzaamheid verbeterden in beide groepen evenveel. Bloedwaardes als glucose, cholesterol, triglyceriden en vetzuren in plasma verbeterden niet. Verbeteringen waren overigens niet gecorreleerd aan gewichtsverlies, wel aan de mate waarin deelnemers het advies opvolgden.

De controlegroep kreeg sociale steun in plaats van voedingsadviezen. Die sociale steun duurde steeds even lang en met dezelfde intervallen als de voedingsadviezen. Op die manier kun je onderzoeksresultaten nauwelijks toeschrijven aan verschillen in aandacht, tijd, of verwachtingen. Deelnemers zagen hun hulpverlener in het kader van het onderzoek in totaal 7 keer over een periode van 12 weken. Wekelijks in de eerste vier weken, daarna om de week. Reguliere zorg liep gewoon door.

Mijn vraag was natuurlijk, wat het voedingsadvies inhield? In ieder geval ruim voldoende dierlijke eiwitten: per week 2 porties vis, 3-4 porties mager rood vlees, 2-3 porties kip en maximaal 6 eieren. Veel groente en fruit: 6 porties groente en 3 porties fruit per dag. Verder behoorlijk wat vet: 3 eetlepels olijfolie per dag. En ook 5-8 porties volkoren granen en 2-3 porties magere, ongezoete zuivel.

Blijkbaar is dit voedingsadvies voldoende om depressieve symptomen te verminderen, maar niet om in deze groep ook veranderingen in biomarkers teweeg te brengen. En dat zet mij aan het denken. Zou het effect op depressie nóg groter geweest zijn, als er ook verbeteringen in bijvoorbeeld triglyceriden geweest zouden zijn? Of in de verhouding omega-6 omega-3 in het bloedplasma? Of zou het juist averechts werken om het voedingspatroon zo stevig overhoop te gooien dat triglyceriden naar beneden gaan?

Binnenkort gaan we beginnen met het aanbieden van een therapeutisch leefstijlprogramma voor patiënten met depressie en/of angst bij Lentis, een GGZ instelling in Groningen. Het programma richt zich op bewegen, ontspannen én voeding, met koolhydraatbeperking als richtlijn. En dat is een advies waarvan je wél een verandering in bloedwaardes kunt verwachten. Ik ben dus heel benieuwd wat er zal gebeuren met symptomen van depressie en angst.

Er is trouwens nog plek in die groep, dus als je iemand weet die onder behandeling is bij Lentis voor depressie en/of angst en intensief aan zijn leefstijl wil werken onder begeleiding van twee Esthers (mijzelf en leefstijlcoach Esther Steffek). Laat diegene zich aanmelden via integralepsychiatrie@lentis.nl met TLP als onderwerp. Of even bellen met het secretariaat: 050-522 3135.

Advertisements

4 thoughts on “Voeding als medicijn voor depressieve patiënten

  1. Beste Esther,

    Een link naar jouw artikel in een tweet van mij werd wel 20 keer geretweet. Normaal krijg ik maximaal 3 retweets, dus je hebt echt een relevant en aansprekend thema te pakken. Ik heb een programma Personalised food voor de stichting Innovatie Glastuinbouw opgesteld met verschillende doelgroepen, daarin had ik nog geen mensen met depressies opgenomen.
    De laatste tijd krijgt de invloed van voeding op de gezondheid steeds meer aandacht van de zorgsector, een goede zaak. Wat m.i. nog ontbreekt is structurele financiering voor preventie d.m.v. voeding. Veel succes met je project!

    1. Hoi Peter, Goed dat de stichting Innovatie Glastuinbouw nadenkt over gezondheid! Depressie is één van de meeste ziektelastveroorzakende aandoeningen, en lijkt, net als de andere ‘welvaartsziekten’, sterk leefstijl gerelateerd. Depressie zou dus zeker in jullie rijtje passen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s