Omega-3 vetzuren haal je uit de zee

De lezingen van het Nederlandse Ancestral Health Symposium 2016 staan online! De lezing van dr. José Joordens had als titel Water en vuur, maar eigenlijk gaat haar lezing vooral over de uit het water afkomstige omega-3 vetzuren. José legt heel duidelijk uit dat omega-3 vetzuren ontstekingsremmend werken en het best uit watervoedsel gehaald kunnen worden. De meeste landplanten bevatten weinig omega-3, zeker als je ze ziet in de context van de hoeveelheid omega-6 vetzuren, waar Westerlingen gemakkelijk teveel van binnenkrijgen. Watervoedsel bevat veel omega-3, voornamelijk doordat plankton, wat onderaan de watervoedselketen staat, omega-3 vetzuren maakt.

http://ancestralhealth.nl/spreker/symposium-2016/josephine-joordens/

Een ander verschil tussen land omega-3 en water omega-3 is de lengte van de vetzuurketens. Omega-3 in landplanten is korter dan omega-3 uit watervoedsel en moet door het lichaam verlengd worden, voordat het functioneel is. Mensen kunnen dat, alleen verschilt het heel erg tussen mensen in welke mate ze dat kunnen. Van Inuit is bijvoorbeeld bekend dat ze die capaciteit zo goed als niet bezitten. Mensen uit India daarentegen, zo stelt Joordens, hebben die capaciteit juist wel. Deze lezing is echt een aanrader voor iedereen die wat meer wil weten over de omega’s in vetten!

Het formulier voor het indienen van presentatievoorstellen voor AHS-NL 2017 staat ook online: http://ancestralhealth.nl/voorstel-lezing-indienen/, dus als je een lezing wilt geven, of als je iemand kent die een goede lezing zou kunnen geven, vult het fomulier in! Het thema is leefstijlinterventies. Het symposium is op 30 september in Maastricht. Keynotes zijn Leo Pruimboom en Hanno Pijl!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s