Glutenvrij slecht voor je gezondheid?

Vandaag verscheen op nu.nl het bericht dat glutenvrij eten mogelijk schadelijk zou kunnen zijn voor je gezondheid, althans, voor mensen die geen coeliakie of glutenintolerantie hebben. Dit was een resultaat van onderzoek onder de deelnemers van de Nurses’ Health Study. Ik denk dat die conclusie wel klopt.
Wat er namelijk gebeurt, en dat schrijven de onderzoekers ook, is dat mensen die kiezen voor glutenvrije alternatieven, in feite de terugstap maken van volkorengranen naar geraffineerde koolhydraten. Glutenvrije alternatieven bestaan vrijwel altijd uit zetmelen van verschillende glutenvrije granen, zoals rijst en maïs, al dan niet gecombineerd met bijvoorbeeld aardappelzetmeel. Het equivalent van witbrood dus. De resultaten laten inderdaad zien, dat mensen die meer gluten aten, een lager risico hadden op hart- en vaatziekten. De resultaten laten ook zien, dat het verschil toe te schrijven was aan de hogere consumptie van geraffineerde granen bij mensen die minder gluten aten. De conclusie luidt dus eigenlijk, dat glutenvrije alternatieven mogelijk schadelijk zouden kunnen zijn voor je gezondheid.
De onderzoekers keken niet naar groenteconsumptie. Groenten kunnen, en worden, ook gebruikt als glutenvrij alternatief, denk bijvoorbeeld aan courgetti, bloemkoolcouscous of pompoenlasagne. Het lijkt mij sterk dat die glutenvrije alternatieven dezelfde negatieve gezondheidseffecten hebben. Groenten bevatten immers per calorie méér vezels, méér vitamines en méér mineralen dan volkorengranen. En dat lijkt mij meer dan welkom in een wereld waarin we te veel calorieën en te weinig vezels, vitaminen en mineralen binnen krijgen!

IMG_0221
Pompoenlasagne naar Marinka Bils recept uit haar Slowcooker kookboek.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s