Gezondheid heeft minimaal 6 niveaus

Op dit blog schreef ik tot nu toe vooral over leefstijl als methode om gezond te worden of te blijven. Ik liet daarin zo nu en dan doorschemeren dat een (ultra?) gezonde leefstijl voor mij niet afdoende was. Ondanks een strikt voedingspatroon kreeg ik toch weer last van migraine. Ondanks een zo oorspronkelijk mogelijk beweegpatroon en koudetraining kreeg ik toch meerdere gewrichtsklachten. En ook mijn buikklachten verdwenen nooit écht. Dat roept vragen op bij een onderzoeker zoals ik.

Een jaar geleden liep mijn contract als lector af en kwam ik thuis te zitten mét een burn-out, ondanks (of eerder dankzij) al mijn inspanningen om zo gezond mogelijk te blijven. Dat heeft mij aan het voelen gezet. Denken had immers dit patroon veroorzaakt.

Mijn eerste impuls was contact op te nemen met een bioresonantietherapeut. Behalve ontelbare voedselintoleranties, legde zij ook heel wat andere belastingen bloot. Niet alleen bacteriële, virale en parasitaire belastingen die je via een heel goede reguliere arts misschien ook gevonden zou hebben, maar ook veel, heel veel erfelijke belastingen. Mijn gevoel zij, en mijn therapeut vertelde mij, dat die erfelijke belastingen een bredere betekenis hadden dan een kwetsbaar genoom door pech. En dan ga je zoeken. En al heel snel gaf iemand mij een deel van het antwoord: “Jij bent een sjamaan”, waarop ik vroeg: “Wat is dat?”. “Google maar even, dan vind je het wel”.

De Paleo dokter

Sjamanisme is de oudste vorm van geneeskunde die de mensheid kent. Bij álle stammen in álle windstreken was er tenminste één sjamaan aanwezig. Die sjamaan had technieken om te weten te komen welke kruiden een zieke nodig had om weer beter te worden, begeleidde overledenen op weg naar het hiernamaals en de sjamaan kon communiceren met de doden, met goden en had veel kennis van de menselijke ziel. En het fascinerende is dat er zoveel overeenkomsten zijn tussen culturen die werelddelen van elkaar verwijderd zijn. Ik kan maar één conclusie trekken. Die wijsheid heeft een gezamenlijke bron. In evolutionaire termen zou ik zeggen dat de oorspronkelijke mens, die in Oost-Afrika leefde, deze wijsheid heeft meegenomen op haar tocht naar de rest van de wereld. In spirituele termen zou je kunnen zeggen dat er een oerbron is van informatie waaruit al deze mensen putten. Hoe dan ook, dít is ancestral health, dít is Paleo!

Gezondheid op zes niveaus

Gezondheidsniveaus

Na een jaar van voelen, lezen en ervaren trek ik voorzichtig de conclusie dat gezondheid opgebouwd is uit tenminste zes lagen. De onderste laag representeert het leven. Eten wanneer je trek hebt, slapen wanneer het jou uitkomt en lui zijn wanneer het kan. Héérlijk, tot je erachter komt dat onze wereld niet geheel paste op de behoefte van jouw lichaam en er klachten ontstaan. Op dat moment gaan de meeste mensen naar niveau 2: de dokter. De dokter schrijft medicijnen voor die moleculen bevatten die een verandering aanbrengen in jouw lichaam, waardoor je minder last zou moeten hebben van de klachten.

Niveau 3

De dokter neemt echter vrijwel nooit oorzaken weg. Daarvoor moet je naar niveau 3: leefstijl. Pas als je je voedingspatroon aanpast, kun je mogelijke voedingsoorzaken van je klachten wegnemen. Pas als je je beweegpatroon aanpast, kun je mogelijke bewegingsoorzaken wegnemen. Fantastische resultaten worden geboekt: diabetespatiënten kunnen hun medicatie afbouwen, migrainelijders zijn jarenlang vrij van aanvallen, mensen met Crohn kunnen de deur weer uit.

Niveau 4

Klachten zijn weg, maar vaak blijkt er geen sprake volledig herstel. Met een koolhydraatarm voedingspatroon kunnen veel diabetespatiënten hun medicatie weliswaar afbouwen, ze kunnen nog steeds geen koolhydraatrijke voeding eten. Hetzelfde geldt voor mensen met Crohn. En in mijn geval kwamen mijn klachten weer terug. Na een paar jaar nauwelijks last gehad te hebben van migraine, kreeg ik weer regelmatige aanvallen, ondanks het feit dat ik niets veranderde aan mijn voeding. En ondanks meerdere ‘kuren’ tegen opgeblazen buiken, bleef dat terugkomen. Waarschijnlijk ging ik daarom intuïtief aan de slag met bioresonantie, waarmee je het zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleert: niveau 4. Dat kan overigens met uiteenlopende methodes, eigenlijk alle methodes die met frequenties en/of energieën werken, zoals reflexologie, acupunctuur, homeopathie en nog veel meer andere methodes. Wat mij daarin opvalt, is dat veel van de niveau 4 methodes al heel oud zijn. Mijns inziens zijn dat methodes die ontdekt zijn door mensen die in contact stonden met die oorspronkelijke bron van wijsheid. De sjamaan had dat contact en wist welke kruiden nodig waren of welke energiebanen gestimuleerd moesten worden om dat zelfhelend vermogen te stimuleren.

Niveau 5

En nu kom ik terug op mijn conclusie dat de erfelijke belastingen die gevonden werden met bioresonantie een bredere betekenis hadden dan domme pech ofwel genetica. Vrijwel alle aandoeningen lijken namelijk een zielsoorzaak te hebben: niveau 5. En ook dat is informatie die uit die oorspronkelijke bron lijkt te komen. Bij mijn klachten stonden een laag gevoel van eigenwaarde, angst niet goed genoeg te zijn en mij niet serieus genomen voelen centraal. Affirmaties lijken daar een goede eenvoudige methode voor, de psycholoog kan je daar vast bij helpen, of hypnosetherapie zoals EMDR.

Niveau 6

Ik heb niet gewerkt op niveau 5, omdat het voor mij niet klopte. Ik heb altijd goed gepresteerd op school en in mijn werk, ik heb twee slimme, mooie kinderen, een lieve, zorgzame partner, ik woon op een fantastische plek. Er is helemaal geen aanleiding voor een laag gevoel van eigenwaarde of voor het idee niet goed genoeg te zijn of niet serieus genomen te worden. En daarin ben ik niet de enige! En dat brengt mij op het idee van het zesde niveau waarop gezondheid ontstaat: het spirituele niveau. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat ik allerlei onopgeloste problemen van mijn voorouders op mij genomen heb en daar nu last van heb. Lieve mensen vertellen mij dat ik die op mij genomen heb, omdat ik sterk genoeg ben op een stuk daarvan op te gaan lossen, dus ga ik ermee aan de slag. En ook op niveau 6 kom ik uit op methodes die stammen uit die oorspronkelijke bron van wijsheid. Dit is heel typisch het niveau waarop de sjamaan werkte, de sjamaan kon immers communiceren met doden en goden. En dat is in feite ook wat in systemisch werk gebeurt, en zo zijn er nog wel wat methodes waarmee gezondheid vanuit het zesde niveau gestimuleerd kan worden. Maar niet zonder contact te houden met álle lagere niveaus. Geniet van het leven, snoep verstandig!

Advertisement

8 thoughts on “Gezondheid heeft minimaal 6 niveaus

 1. Mooi Esther! Ik ben bezig met een EFTtherapeut, ook een interessante manier om die andere lagen van gezondheid te ontdekken. Energie is bijzonder.

  Op di 30 jun. 2020 om 16:32 schreef Voeding en Psyche

  > Esther Nederhof posted: “Op dit blog schreef ik tot nu toe vooral over > leefstijl als methode om gezond te worden of te blijven. Ik liet daarin zo > nu en dan doorschemeren dat een (ultra?) gezonde leefstijl voor mij niet > afdoende was. Ondanks een strikt voedingspatroon kreeg ik toc” >

 2. Interessante theorie, de wetenschapper in jou wil toch graag een model om zaken te kunnen duiden. Wat als alles met elkaar verbonden is en je het één niet los kunt zien van het ander? Als bijvoorbeeld hetgeen je ‘erft’ van je voorouders bepaalt waar je behoeften liggen op gebied van voeding en slaap? En je ziel daar een onderdeel van uit maakt?

 3. Ha Esther,
  Ik ken je van jaren geleden en met een helicopter view volg ik je door het leven aan de hand van deze artikelen. Ik herken de zoektocht naar verklaringen en die naar inzichten in wat helpt om je beter te voelen. Voor mij was lange tijd weten ook een focus om beter te voelen. Later heb ik ontdekt dat loslaten veel beter werkt bij mij. De focus op weten (jij noemt ook voelen, volgens mij is dat ook weten, je focus is immers nog steeds gericht op begrijpen) bracht ook veel spanning mee en kostte me veel energie. Loslaten daarentegen was en is niet makkelijk, en levert heel veel energie op. Mijn focus richten op andere aspecten van het leven, op kwaliteiten van mijzelf en anderen.
  Tussen de regels door denk ik te lezen dat je veel bezig bent met je zoektocht op allerlei niveaus zoals je zelf schrijft. Of het je honger naar weten doet stillen kan ik er niet goed uit opmaken. Ik gun je zo om ook te ervaren wat loslaten met je doet, ik ben benieuwd, ik hoop dat het je verrijkt.

  1. Hoi Floor,
   Bedankt voor je lieve reactie. Ik kan niet zo goed plaatsen wie je bent 😉

   Voor mijn gevoel heb ik het willen weten al heel ver losgelaten. Wat ik hier opschreef heeft natuurlijk wel te maken met begrijpen, maar is voor mijn gevoel op een andere manier tot stand gekomen, toch meer door te voelen en door dat wat ik lees en hoor te toetsen aan eigen ervaringen en die van anderen door te luisteren.
   Het klopt dat ik veel verschillende dingen heb uitgeprobeerd. De methode die mij op dit moment het meest aanspreekt is die van de Inca’s. Zij werken vrijwel uitsluitend met energieën en laten het aan de spirits om dingen te transformeren. Het is een hele zachte methode die je als Westerling niet kúnt begrijpen, maar alleen kunt ervaren. Het helpt mij heel goed om meer in mijn buik en in mijn hart te komen. En dan toch dient zich een bepaalde logica aan die ik hier probeerde op te schrijven. Nu dient zich bij mij de vraag aan hoe die verschillende niveau’s op elkaar inwerken, ik heb daar al wel wat ideeën over. Maar in plaats van daarover te gaan zitten nadenken en als het ware een idee te proberen te forceren, parkeer ik het idee in het vertrouwen dat het helder wordt als het daar tijd voor is.
   Ik probeer overigens niet te suggereren dat ik nu helemaal uit mijn hoofd weg kan blijven, alleen dat ik veel minder druk op mezelf probeer uit te oefenen om heldere modellen te produceren.
   Overigens merkte ik wel dat ik behoorlijk uitgeput was van het schrijven van deze (en de vorige) post. Voor mij een teken dat ik mij nog niet hersteld ben van mijn burn-out.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s