Sinds mei 2017 wonen wij op de Olde Hof, tussen Norg en Een. We proberen daar zoveel mogelijk principes van zelfvoorzienend leven toe te passen. In de tuin gebruiken we permacultuur– en agroforestryprincipes om een eetbare tuin te ontwikkelen. We hebben een moestuin en verschillende eetbare vaste planten en fruitbomen aangeplant en hebben een paar schapen, kippen en varkens voor terreinonderhoud. Bij de verdere aanleg van ons terrein kunnen we wel wat hulp gebruiken.
In de herfst van 2020 gaan we de vijver renoveren. De vijver is groot genoeg om in te zwemmen. Hij is nu echter overwoekerd door planten en het water wordt niet goed vastgehouden. In de zomer is de waterkwaliteit daardoor te laag. Deze herfst wordt de vijver uitgebaggerd en daarna dichtgesmeerd met leem. Daarna moet hij opnieuw beplant worden. We hebben een ontwerp gemaakt met ongeveer de helft zwemgedeelte en een helft plantenfilter, gedeeltelijk van eetbare planten.
Het is een spannend project, omdat we eigenlijk nergens een voorbeeld hebben kunnen vinden van een grote (zwem)vijver die waterdicht gemaakt is met leem. In theorie werkt het, en er zijn praktijkvoorbeelden van kleine vijvers. Daarnaast willen we er een eetbare vijver van maken, waar ook niet heel veel informatie over te vinden is. We nemen ons daarom voor om zoveel mogelijk vast te leggen en te delen, zodat we er over een aantal jaren een mooie informatiebron bij hebben.
In de weken van 28 september en 5 oktober organiseren we daarom twee meewerkweken. We stellen de vakantiewoning de we normaliter verhuren beschikbaar aan mensen die komen helpen. Je verblijft daar met maximaal 3 andere mensen, tenzij je zelf met een groepje van 5 of 6 komt, dat past ook. We werken iedere dag van 9 – 14 uur aan de vijver, waarbij wij steeds onze kennis over permacultuur, agroforestry en voedselvijvers delen. Je kunt de meewerkweken zien als een gratis cursus. Daarna is er tijd voor een wandeling door de bossen, om een vuurtje te stoken of bijvoorbeeld Veenhuizen te bezoeken. De meewerkweken kun je dus ook zien als een gratis vakantie. Of beide.
Wat kun je van ons verwachten?
- Je verblijft gratis met maximaal 3 anderen in onze vakantiewoning (tenzij je zelf met een groepje van 5 of 6 mensen komt, dat kan ook)
- Wij geven een rondleiding over het erf met uitleg over de verschillende systemen
- Wij delen onze kennis over permacultuur/agroforestry
- Wij zorgen voor het benodigde (plant)materiaal
- Wij zorgen voor koffie en thee
- Wij verzorgen een (feest)maal op de laatste avond met producten van eigen erf
- Wij verzorgen de eindschoonmaak van de vakantiewoning
- Op nachten aansluitend aan de meewerkweek ontvang je 20% korting
- Kom je twee weken meewerken, dan verblijf je het tussenliggende weekend gratis
Wat verwachten wij van jou?
- Je helpt van maandag tot vrijdag iedere dag van 9 – 14 uur
- Je zorgt zelf of samen met anderen voor je maaltijden, behalve de laatste avond
- Je neemt schoon beddengoed en handdoeken mee
- Het is fijn als je tuingereedschap meeneemt (kruiwagen, spade, snoeischaar, …)
Wat moet er gebeuren? in de eerste week (28 sept – 2 okt 2020)
- Vijver leegpompen, daar huren wij apparatuur voor
- Planten die we willen behouden uitgraven en opslaan
- Wordt de vijver uitgebaggerd door een loonwerker
- Vrijgekomen materiaal verplaatsen naar andere plekken in de tuin
- Foto’s maken en een tekstje schrijven voor publicatie
In de tweede week (5 – 9 okt 2020)
- Wordt de vijver dichtgesmeerd met leem door een loonwerker
- Opgeslagen planten terugplaatsen in de vijver
- Vijver opnieuw vullen
- En alle andere (onvoorziene) activiteiten die ik hier niet genoemd heb
- Foto’s maken en een tekstje schrijven voor publicatie
Er zijn ook altijd andere (binnen)klusjes te doen!
Lijkt het je leuk om een of twee weken te komen helpen? Stuur een e-mail aan enederhof @ gmail . com of neem contact op via 06-26 69 69 53
We hebben de volgende informatie van je nodig:
- naam
- woonplaats
- e-mailadres
- telefoonnummer
- kom je alleen of samen
- als je samen komt: met wie en deel je een slaapkamer met tweepersoonsbed of met twee eenpersoonsbedden?
- wat doe je graag
- wat kun je goed
- wat wil je leren
- wat wil je niet doen
In november/december 2020 organiseren we nog een of twee meewerkweken. Heb je interesse? Laat het alvast weten!
Wat een leuk en fijn concept! Ik werd er heel erg blij van! Al duurt het nog even en vind ik het vaak lastig (zo ver) vooruit te kijken.
Bijzonder is dat ik dit bericht in mijn mailbox Sociaal kreeg, waar ik normaliter echt nooit in kijk. Maar nu dus wel! Heel apart …
Ik heb jullie mail ook naar wat vriendinnen doorgestuurd. Ben benieuwd of/hoe zij erop reageren. (Maar ik kom net zo lief ‘alleen’ hoor.)
Zoals gezegd kan ik nu nog niet meer zeggen dan: Leuk, misschien! Ik houd wel graag contact met jullie hierover. Is dat goed?
Dank jullie wel. Lieve groet,
Gea Kleene 06 141 66 585 (Geboren in Ruinen, veel familie woont nog in Drenthe; ik woon zelf al heel lang in Utrecht)
Op wo 26 aug. 2020 15:30 schreef Voeding en Psyche :
> Esther Nederhof posted: “Sinds mei 2017 wonen wij op de Olde Hof, tussen > Norg en Een. We proberen daar zoveel mogelijk principes van zelfvoorzienend > leven toe te passen. In de tuin gebruiken we permacultuur- en > agroforestryprincipes om een eetbare tuin te ontwikkelen. We hebben e” >
Je bent welkom! Ik laat het je wel weten wanneer we bijna genoeg mensen hebben, dan kun jij wat later beslissen.
Fijn Esther, Dank je! Ik zet het wel vast (met potlood) in mijn agenda.
Heb je er over gedacht om bij die vijver ook een helofytenfilter te maken en de vijver ook in te zetten als wateropslag/-overslag. Dit gezuiverde water kun je dan weer inzetten voor toiletspoeling, dieren, potplanten enz. Op die manier besparen wij al 23 jaar, jaarlijks 50.000 liter drinkwater en betalen we geen zuiveringsheffing meer.
Beste Arris, Bedankt voor je tip! Feitelijk is het hele vijverdeel waar planten groeien een helofytenfilter, alleen niet in een aparte bak. Het is inderdaad onze wens om (nog) meer regenwater te benutten. Op dit moment hebben we een regenwaterput die we gebruiken voor dieren en planten, maar spoelen we nog wel het toilet door en douchen we met drinkwater. Woon je in de buurt? Misschien heb je zin om een keer langs te komen om mee te denken over verder gebruik van regenwater?