About

Mijn naam is Esther Nederhof. Ik ben in 1977 in Delft geboren, ik heb in Den Haag mijn VWO diploma gehaald en heb Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de VU. In 2007 ben ik bij Bewegingswetenschappen in Groningen gepromoveerd op het onderwerp overtraining. Daarna werkte ik een jaar als post-doc in Brussel om vervolgens terug te keren naar Groningen.

In 2014 ben ik met dit blog begonnen. Ik werkte toen als onderzoeker bij de afdeling Psychiatrie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ik deed daar onderzoek naar de oorzaken van depressie. Ik koos daarin een evolutionair perspectief met als hoofdvraag of (sommige) kinderen die een stressvolle jeugd gehad hebben, later in hun leven beter bestand zijn tegen stressvolle omstandigheden. In 2012, tijdens een verblijf in het lab van dr. Bruce Ellis aan de Universtity of Arizona in Tucson raakte ik geïnteresseerd in voeding vanuit evolutionair perspectief en ben mijn onderzoek steeds meer in die richting gaan sturen. Dat was lastig, maar leverde zo nu en dan ook mooie resultaten op, zoals de resultaten van een pilot RCT of de resultaten van een leefstijlinterventie met patiënten met angst en/of depressie.

In 2015 begon ik als lector aan hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden met het opzetten van de onderzoekslijn gezonde en duurzame voeding en welvaartsziekten. Ook al merkte ik dat hogescholen meer openstaan voor controversiële onderwerpen dan universiteiten, bleef het onderzoek toch lastig. Mijn posts verschoven steeds meer naar welvaartsziekten in het algemeen, met nog steeds een focus op het functioneren van het brein Ik schreef niet meer over het onderzoeksproces, omdat mijn leidinggevende in het UMCG mijn afgeraden had om te schrijven over de obstakels die ik tegen kwam. Ze was bang dat zulke berichten mijn carrière zouden schaden. Ik denk dat ze daar gelijk in had, maar het heeft wel altijd aan mij geknaagd. De manier waarop wetenschappelijk onderzoek georganiseerd is, is in mijn beleving een belangrijke barrière voor vernieuwing. Het belemmert doorbraken richting bijvoorbeeld voeding als medicijn en/of preventieve interventie. Ik vind dat iedereen daarvan op de hoogte moet kunnen zijn. Aan de andere kant vond ik het ook belangrijk om mijn kansen op onderzoeksfinanciering, publicaties en andere wetenschappelijke successen niet te schaden, daarom schreef ik niet meer over het proces.

Begin 2017 liep mijn contract in het UMCG af. Het was duidelijk dat het niet verlengd zou worden. Het hoofd van de afdeling had eerder letterlijk tegen mij gezegd, dat ik “geen enkele patiënt uit [zijn] polikliniek zou krijgen voor mijn onderzoek, omdat alle patiënten die in staat zijn om mee te doen aan onderzoek, ingezet moeten worden voor farmaceutisch onderzoek”. Enige tijd daarna schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig leefstijladviseur. Ik deed een opdracht voor het Noordelijke Innovation Board en begeleidde een aantal mensen. Ik merkte echter al snel dat mijn werk als lector in combinatie met veranderingen in mijn privéleven mij te weinig tijd lieten om een serieuze onderneming op te zetten.

Eén van de belangrijkste veranderingen in mijn privéleven, was de verhuizing naar boerderij de Olde Hof, waar wij zoveel mogelijk principes van zelfvoorzienend wonen willen gaan toepassen en inmiddels een vakantiewoning verhuren. We proberen onder andere een deel van ons eigen voedsel te gaan verbouwen waarbij we principes uit de permacultuur en agroforestry toepassen. We hebben onder andere een stukje silvopasture met schapen en fruitbomen aangelegd, eetbare planten gepoot in een donker bosrijk stukje en een voedselbosrand rondom de zwemvijver aangelegd.

Toen kreeg ik in 2019 een burn-out. Het voelde voor mij alsof iemand met een vuist op tafel sloeg en schreeuwde: “Nu stop je ermee!”. Twee jaar later begon ik te begrijpen dat ik mijn ego te veel voorop moest stellen in de onderzoekswereld. Het voelt nog steeds als een cadeautje dat ik tijd heb gekregen om dat te gaan beseffen, en mij sterk spiritueel heb mogen ontwikkelen. In het voorjaar van 2022 was ik er klaar voor om aan de slag te gaan met leefstijlretraites. Nog steeds met voeding, beweging en gezondheid, nu gecombineerd met spiritualiteit/bewustwording.

Advertisement

5 thoughts on “About

  1. Hoi Esther, ik stuitte zojuist op je blog. Ik was op zoek of er een link is tussen insuline-resistentie, leaky gut en depressie. Jouw artikelen bevestigen zoveel van wat ik zelf levende lijve heb ondervonden! Ik eet sinds een tijdje helemaal paleo (niet om af te vallen, maar vanwege mijn gezondheid). Ik had altijd erg veel last van suikerdips, depressie, schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel en heel veel darmklachten. Na heel lang aanmodderen, heb ik echt het gevoel dat ik mijzelf aan het helen ben. Ik voel me zoveel beter, energieker en vooral minder zwaarmoedig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s