Te dik en toch uitgemergeld

Ter voorbereiding op het Ancestral Health Symposium, dat op zaterdag 11 juni 2022 in Amsterdam gehouden wordt, las ik The Case for Keto van Gary Taubes. Gary Taubes is de hoofdspreker op AHS-NL en dan moet je als oud-voorzitter toch op zijn minst zijn meest recente boek gelezen hebben.

Taubes schrijft al 20 jaar over het misverstand rondom afvallen. Minder eten is volgens Taubes geen oplossing. Minder koolhydraten is de enige weg, aldus Taubes. Dat hele verhaal past heel goed in de resultaten van een meta-analyse uit mijn onderzoeksgroep: calorieën lijken onbelangrijk. En zijn verhaal past bij de schokkende conclusie dat er vaak sprake is van ondervoeding bij mensen met overgewicht. Te dik en toch ondervoed, ongeveer zoals op de tekening die Jessica Berndsen voor mij maakte. Tijdens het lezen van zijn boek bedacht ik een analogie.

Te dik en toch uitgemergeld
Tekening door Jessica Berndsen

Jouw lichaam is een fabriek waar producten gemaakt worden van, ik zeg maar wat, blauwe, gele en rode grondstoffen [vetten, koolhydraten en eiwitten]. Om de fabriek heen staan opslagloodsen. Alles wat niet onmiddellijk verwerkt kan worden, wordt opgeslagen in de loodsen voor later gebruik. Gele grondstoffen moeten eerst verwerkt worden, voordat de blauwe aan de beurt zijn. De rode kunnen altijd wel verwerkt worden.

Tussen de fabriek en de loods zit een deur. Pas als de gele grondstoffen weggewerkt zijn, mag de deur open om opgeslagen grondstoffen te verwerken. Bij mensen die te dik zijn [de loodsen puilen uit], heeft deze fabriek twee problemen. Het ene probleem is dat veel arbeiders niet meer met gele grondstoffen kunnen werken [dit zijn insulineresistente lichaamscellen], waardoor de loodsen overvol raken met blauwe grondstoffen [vet]. Het andere probleem is, dat de deur heel moeilijk open gaat [vetvoorraden kunnen niet aangesproken worden].

Doordat nog maar een klein deel van de arbeiders met gele stoffen kan werken, hebben de andere arbeiders in de fabriek niks te doen. Ze worden onrustig en beginnen te schreeuwen: “Wij willen werken!”, wat klinkt als: “Wij hebben honger!”. De fabrieksdirecteur probeert te luisteren naar het advies van een bemiddelaar die zegt er gewoon minder vrachtwagens besteld moeten worden [minder eten]. Maar die verdomde deur tussen de fabriek en de loodsen gaat zo lastig open, dat álle arbeiders dan onrustig worden. Ze willen aan het werk! [Wij hebben honger!] En dus bestelt hij toch maar weer nieuwe vrachtwagens met grondstoffen. De directeur én de bemiddelaar [arts, diëtist, moeder, ofwel iedere goedwillende adviesgever die gelooft dat minder eten de oplossing is] realiseren zich alleen niet dat de vrachtwagens steeds weer te veel gele grondstoffen [koolhydraten] bevatten om nu eindelijk eens aan het wegwerken van de overvolle loodsen met blauwe grondstoffen [vet] toe te komen. Want áls er dan even geen nieuwe grondstoffen komen, dan gaat die verdomde deur weer veel te lastig open.

Wat er nodig is, is duidelijk: vrachtwagens zonder gele grondstoffen. De arbeiders die nog wel met gele grondstoffen [koolhydraten] konden werken, kunnen namelijk ook met blauwe grondstoffen [vet] werken. Op deze manier kunnen de deuren tussen de loods en de fabriek langdurig openblijven en kunnen veel van de overtollige voorraden weggewerkt worden, zónder dat de arbeiders onrustig worden [honger krijgen].

En dat is precies wat Gary Taubes al 20 jaar roept. Mensen met overgewicht hebben oprecht trek. Gewoon wat minder eten is daarom een slecht advies. Koolhydraten laten staan zou het standaardadvies moeten zijn.

Gary Taubes is de hoofdspreker op het Ancestral Health Symposium, dat op zaterdag 11 juni 2022 gehouden wordt in Amsterdam.

2 thoughts on “Te dik en toch uitgemergeld

  1. Ik heb je artikel gedeeld op mijn FB-pagina! Weet natuurlijk niet of het ‘waar’ is, maar klinkt aannemelijk! (Ik ben zelf ruim maand geleden (weer) begonnen met paleo. Ik weet niet of ik me er beter door voel, wat ik hoopte, maar val wel af. Wil(de) van de vetophoping op mijn buik af. Dat voelt/voelde ‘verstoppend’. Ik wil (juist) ópen!
    Dank voor je mooie fabrieksanalogie. ♡

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s