Een tijdje geleden werd ik door een bevriende onderzoeker, Peter Voshol van het Louis Bolk Instituut, op het spoor van het carnivorendieet gezet. Een voedingspatroon waarbij je alleen dierlijke producten eet, dus vlees, vis, gevogelte, eieren en eventueel wat zuivel. Bizar. Hij was er heel wat kilo’s mee kwijtgeraakt en voelde hij zich sterker en fitter. Ik wil niet afvallen. Ik ben wel nieuwsgierig. Dus ging ik luisteren, kijken en lezen en besloot zelf ook een experiment te doen. Vier weken alleen dierlijke producten. Het is nu week zes. In week vijf heb ik mondjesmaat weer wat plantaardige voeding geïntroduceerd, maar dat beviel me niet. Ik kreeg weer het gevoel alsof er iets in mijn buik zit dat niet bij mij hoort. Een licht opgeblazen gevoel, zeg maar. En ik zou zweren dat ik juist in die week weer wat last kreeg van de blessures aan mijn schouder, elleboog en hiel, waar ik al maaaanden mee liep.
Na mijn gesprek met Peter Voshol ging ik achter mijn computer zitten om te verifiëren wat hij mij vertelde. Ik stuitte al snel op Shawn Baker. Een Amerikaanse arts en bodybuilder met een nogal vierkante kop. Na een paar filmpjes dacht ik: “Zo’n gast gelóóf je toch niet?”. En op vader en dochter Peterson, die extreme gezondheidsklachten omkeerden met rundvlees en water. Tja. Daarna stuitte ik op het werk van Amber O’Hearn. Een wetenschapper zonder medische achtergrond die alles tot op de bodem uitzoekt en daar presentaties over geeft en een blog over bijhoudt. Heel interessant. In haar blogs refereert ze niet aan wetenschappelijke artikelen met alleen een link, ze geeft ook de precieze passages uit ieder artikel weer waarop ze haar tekst baseert. Echt heel grondig.
Zo schreef ze meerdere blogs over vitamine C. Over de verminderde behoefte aan vitamine C in de context van weinig koolhydraten. Vers vlees is immers een bekende remedie tegen scheurbuik, wat veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine C. De hypothese luidt meestal dat vitamine C aanwezig is in bindweefsel, omdat het nodig is om bindweefsel te synthetiseren. Amber schrijft dat ze twijfelt aan de geldigheid van die aanname, omdat dierstudies laten zien dat het eiwit waarvoor vitamine C nodig is om het te maken, niet ingebouwd wordt in het lichaam van de dieren en ze niet helpt bij wondgenezing. In plaats van de bindweefselhypothese, stelt Amber O’Hearn de carnitinehypothese voor. Voor het maken van carnitine is ook vitamine C nodig. Omdat het lichaam geen carnitine hoeft aan te maken wanneer het voldoende vlees krijgt, heeft het ook minder vitamine C nodig.
Ze schrijft ook over de vitamine C waardes in de USDA database. Ze achterhaalde dat het aannames zijn, geen gemeten waardes. Ook in de NEVO tabellen staat vitamine C voor de meeste vleessoorten op 0, behalve voor kalfsvlees, waar ze op 1 staat. Ik weet niet of dat werkelijke metingen betreft of ook op aannames gebaseerd is. Amber vond een tamelijk recent Duits artikel waarin vitamine C waardes in verschillende delen van verschillende dieren gemeten werd, waaruit blijkt dat óók in spierweefsel (zeg maar gewoon vlees) kleine hoeveelheden vitamine C aanwezig zijn. Ja, in lever en hersenen zit méér vitamine C, maar in vlees zit het óók.
Ik kwam ook werk van Joseph Everett tegen. Hij legt op zijn youtubekanaal What I’ve Learned uit dat die verminderde behoefte aan vitamine C ook te maken zou kunnen hebben met de gelijkenis tussen vitamine C moleculen en glucosemoleculen, waardoor glucose wel eens zou kunnen concurreren om transporters met vitamine C. Hoe minder glucose in je voedingspatroon, hoe beter vitamine C zich door het lichaam kan verplaatsen. Hij laat in die video ook zien dat onderzoek rondom constipatie en voedingsvezels bepaald geen éénduidig bewijs vóór voedingsvezels vindt. Sterker nog, onderzoeker Paul Mason vond dat patiënten met constipatie het beste af waren met voedingsvezelloze voeding. De groep die het voedingspatroon met nul voedingsvezels toegewezen kreeg, had nadien precies nul klachten. Slechts één studie, ja, maar wel stof tot nadenken. En dan gaat Joseph in dezelfde video ook nog in op gifstoffen in planten. Veelal wordt aangenomen dat de giffen die planten aanmaken om te voorkomen dat ze opgegeten worden, een positief effect hebben via hormesis. Een kleine dosis zou een gunstig effect hebben, grote doses zouden negatieven effecten hebben. Maar wat voor de één een kleine dosis is, zou voor de ander heel goed een te grote dosis kunnen zijn.
Ik zit nu dus in week zes van het experiment dat vier weken zou duren. Na de eerste twee dagen een lichte hoofdpijn te hebben gehad, heb ik nog een keer migraine gehad. Ik had de avond ervoor een half glas rode wijn gedronken en overdag wat noten en notenpasta had gegeten. Van opgeblazen buiken had ik ook geen last. Niet dat ik er dik uitzie, maar ik vermeed al geruime tijd strakzittende kleding om mijn bolle buikje te verhullen. In week drie en vier had ik daar geen moeite meer mee. Ook mijn jongste zoontje (7) viel het op dat mijn buik minder dik was. En ik had geen eetbuien meer. Ik wil niet medicaliseren, dus je zult mij nooit horen zeggen dat ik een eetstoornis heb of had, maar ik kon wel behoorlijk dooreten. Vooral als ik alleen thuis was. Na het eten nog een dadel met wat boter, en nog een en nog een. En nog wat nootjes, omdat ik me niet vol wil eten aan dadels. En nog een … je snapt hem misschien. Stoppen met eten vond ik moeilijk, zeker als er geen sociale controle was. En daar had tijdens mijn carnivorenexperiment veel minder last van. En ik zou zweren dat ik minder last had van mijn schouder, elleboog en hiel.
Ik heb in die vier weken ook wat andere dingen over mezelf geleerd. Ik bleef in de eerste weken trek houden in koffie, chocolade en noten, waarop ik besloot om magnesium te gaan suppleren. Daarna verstilde mijn trek in die producten. Ik voelde me ook steeds misselijk als ik langere tijd niets gegeten had, en had zwarte wallen onder mijn ogen, wat mij op het spoor bracht van een slechte eiwitvertering. Na wat onderzoek gedaan te hebben, besloot ik betaïne HCL te suppleren, wat een positief effect leek te hebben.
Mijn man was erg blij dat mijn experiment afgelopen was. Dan zou ik weer gewoon eten wat de rest van het gezin at. Ik besloot dat heel voorzichtig aan te pakken. Op de eerste avond wat zelfgemaakte rabarber bij de yoghurt. Dat gaf me een fijn, verzadigd gevoel. Op de tweede avond weer een klein stukje nashi peer voor het avondeten wat verder uit alleen vlees en vet bestond. Die nacht slecht geslapen. Op de derde avond wat zoete aardappel en een paaseitje. Op de vierde dag koffie, chocolade, na het avondeten een beetje rabarber met te veel yoghurt, nog een paaseitje. Dus misschien was magnesiumsuppletie toch niet de sleutel? Of is er met magnesium net zoiets aan de hand als met vitamine C? Joseph Everett zegt in zijn video over het carnivorendieet dat magnesiumniveaus beter worden naarmate een persoon minder koolhydraten eet, maar zoveel koolhydraten nam ik niet in week vijf. Op dag 5 na het experiment werd ik al om 5 uur ’s ochtends wakker en heb ik weer allerlei klachten: een opgeblazen buik, een pijnlijke hiel en elleboog. Die dag neem ik een omelet met droge worst en avocado als ontbijt een stukje kaas als lunch, en 2 asperges met ham en ei bij het diner. Aan het eind van de zesde dag waarop ik weer groente en fruit introduceer besluit ik terug over te stappen naar alleen dierlijke producten. En warempel, in de loop van de zesde week verdwijnen mijn klachten weer.
Mijn conclusie is dat ik op dit moment niet erg goed reageer op plantaardig voedsel, al zou ik nog zo graag willen dat ik er wel goed tegen kon. Mijn conclusie is nadrukkelijk niet dat plantaardig voedsel negatieve effecten heeft voor ieder mens. Ik denk wel, dat een voedingspatroon met alleen dierlijke producten mensen kan helpen die met een koolhydraatarm Paleodieet niet van (al) hun klachten af komen.
Leuk om te lezen Esther dat je carnivoor dieet ontdekt hebt , herkenning ook ! Ben een klein jaar bezig met carnivoor , na 7 jaar paleo , geen groente meer en fruit . Wel een uitje en knoflookje zo nu en dan en kruiden.. Wel kaas en espresso . Heb je al op Facebook https://www.facebook.com/groups/worldcarnivoretribe/?ref=nf_target&fref=nf gezien ? Daar reageren veel mensen die jij ook vast kent , reuze boeiend ! https://www.facebook.com/groups/CarnivoreKetoDiet/?ref=nf_target&fref=nf , ook veel info.
Hoe reageert je omgeving? Partner? Familie? Etentje met collega’s?
Reactie van de meeste mensen om me heen lijkt op toen ik met paleo/keto bezig was , ben het dus wel gewend . I.h.a. dus lauw/glazige blik met uiteraard de vraag wat ik dan WEL eet. Sociaal gezien valt het niet altijd mee , ook al omdat ik niet op de geijkte tijden eet . Helaas is het voor veel mensen ,,gezellig” om met elkaar je vol te (vr)eten met meuk . Maak de keuze dus om daar niet aan mee te doen…. Mijn (zwangere) dochter van 35 doet behoorlijk mee ( was mee naar AHS 2015 ) Van haar kreeg ik de link vandaag van een vrij nwe. groep https://www.facebook.com/groups/2301395403516360/ Excuus , krijg het niet voor elkaar hier alinea’s te maken .
Esther , geen reactie op jouw vraag aan mij helaas .Overigens zal je denk ik niet ontgaan zijn dat https://www.foodlog.nl/artikel/een-bizar-experiment/ geplaatst heeft . Had gehoopt dat je daar zou reageren , op de reacties ….. Mag ik vragen waarom niet ?
Wat bedoel je met geen reactie op jouw vraag aan mij?
Ik kon vrijdag niet inloggen op Foodlog en heb de rest van het weekend geen computer aangeraakt. Ben veel liever buiten 😉 Ik kijk alleen twee keer per dag op mijn telefoon of er hier berichtjes staan waar ik iets mee moet.
Bedankt voor het delen van je ervaringen. Ik zou dit artikel zelf geschreven kunnen hebben. Bij mij zorgt een dieet met alleen dierlijke voeding voor meer energie, minder pijn in spieren en gewrichten en minder buikpijn.
wow
Hoi Esther,
Top dat je dit experiment hebt gedaan èn erover schrijft. Ik ben de laatste maanden ook wat aan het lezen en luisteren in de carnivore wereld (en de ex-vegan wereld). Af en toe deed ik de suggestie naar klanten toe (maar die pakken ze tot nu toe niet op), nu heb ik wat meer ‘poten om op te staan’. Misschien moet ik het zelf ook maar eens proberen, al ‘moet’ ik keto ook nog doen… Ik ga je blog in ieder geval delen. Dankjewel!
Hartelijke groet, Henderina Mantel
henderina@mijngezondedarmen.nl http://www.mijngezondedarmen.nl http://www.gapsboek.nl 06-25308368
>
Het verbaast me dat je dit nog nooit geprobeerd hebt. Het ligt zooo dichtbij stap 1 van het GAPS dieet… Ik hoop dat ik daar nog wat van kan leren bij het introduceren van plantaardige voeding, want ik ben vooralsnog niet van plan dit de rest van mijn leven vol te houden.
Boeiend om te lezen, gedurfd ook, in deze vega hype tijden. Vlees (incl. vet), vis en eieren, beter kan niet qua voedingswaarde?
In je rijtje van mensen die hiermee bezig zijn, hoort m.i. ook Georgia Ede thuis. Deze arts vertelt vanuit haar persoonlijke ervaringen over haar voedsel avonturen in relatie met medische probleempjes.. Zij had – naast vlees als basis – goede ervaringen met courgette, een heel interessante vrucht. Mild en behoorlijk vol voedingsstoffen. Haar blog biedt veel – onderbouwde – informatie
Vit C in vlees? Jazeker, NEVO meldt 7 mg per 100 gr. in bereid rundvlees en 15 mg in gekookte runderlever.
Clemens en Tóth zijn ook bekend met hun keto/paleo dieet met vooral (orgaan)vlees. Gemengde gevoelens hier en daar bij hun aanpak. Interessant artikel van hun hand over Vitamine C : met vlees, vet en orgaanvlees krijg je ruim voldoende vit C binnen.
Ik eet zelf al een aantal jaren voor 95% (zo ongeveer) enkel dierlijke producten. Sociaal niet altijd “aanvaard” maar dat maakt niet uit. Waar ik mijn Vit C uit haal en hoeveel weet ik niet maar ik ben er nog en gezond. Koffie drink ik wel en als ik planten eet is het beperkt tot af en toe rode kool of een Inktvis salade bij de Thai. Dat mag het zo’n beetje zijn. Ik hoor en lees vaker over de mensen die het proberen, zich duidelijk beter voelen en dan toch weer “iets van planten”gaan proberen. Ik denk zelf dat dit vaak eerder een “moreel’ probleem is ipv de behoefte aan deze planten. Feit blijft dat planten hun gif in zich hebben en dierlijke producten niet. Ook ons verteringssysteem geeft de ‘hints’naar hoe we ons als mens het best kunnen voeden en floreren ipv oveleven.
Ja, dat morele voel ik ook wel. Ik zou dolgrasg een keer uitzoeken hoe ver we zouden kunnen komen met verantwoorde vleesproductie. Ik heb ooit een poster gezien op AHS in Berkley, dat was veelbelovend: http://ethicaleats.blogspot.com/2014/08/the-polyculture-project.html?m=1 , maar kan zelf de tijd niet vinden om het grondiger uit te zoeken.
‘Bizar’? Ik zou zeggen: ‘bijzonder’. En openhartig.
Was de dierlijke voeding geselecteerd op wat de beesten hadden gegeten?
Eenvoudig samengevat: graangevoerd of grasgevoerd?
Heeft u ook wel probiotica overwogen?
Over vitamine C ben ik nog niet uitgestudeerd. Ondanks het feit dat ik er in mijn boek ‘Stille Slopers’ een paar hoofdstukken aan heb gewijd. Bedoelen we met vitamine C: ascorbinezuur, C6H8O6? (sorry dat ik niet weet hoe subsrcipt toe te passen …).
Waar ligt de grens tussen net geen scheurbuik en optimaal gezond? Hoe lossen we de vraag naar de optimale waarde op? Wordt er wel eens wat gemeten?
De ernst van de klachten impliceert naar mijn mening begeleiding door een arts (AVIG?), die regelmatig metingen uitvoert naar een zo breed mogelijk spectrum vitaminen, mineralen, vetzuren en mogelijk meer. Zoals Steven Gundry MD (plantparadox) doet bijvoorbeeld. Een arts die daar ver in gaat (Robert Thompson) zegt bijvoorbeeld: ‘zonder haarmineralen analyse kan ik geen diagnose stellen’.
En dan nog. De oneindige complexheid van het levende lijf zal ons nog wel even bezig houden.
Ken je een goede arts in Noord Nederland? Een écht goede die met eigenwijze mensen overweg kan, bedoel ik dan.
Als mijn sondering wat oplevert, laat ik het u weten.
Nee, maar wel in het midden van het land: Drs Saskia van As. Heel erg direct, dat wel.
http://www.praktijkvanas.nl
Interessant experiment. Ik ben geen expert, maar ik begreep dat er mensen zijn die (vrijwel) alleen vlees eten omdat ze een bepaalde medische aandoening hebben. En min of meer bekend iemand is Jordan Peterson (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Jordan_Peterson#Personal_life onderaan Personal life over welke aandoening(en) het gaat bij hem). Artikel over onder andere zijn positieve ervaring ermee: https://www.theatlantic.com/health/archive/2018/08/the-peterson-family-meat-cleanse/567613/
Overigens duurt het langer dan 6 weken voor een hoop dingen in je lichaam om te veranderen (positief of negatief).
Ik kan me voorstellen dat als de schijf van vijf je startpunt is, je inderdaad 6 weken nodig hebt. Als je al koolhydraatarm eet, kost het veel minder tijd om je aan te passen. Ook wetenschappelijk onderzoek laat zien dat je al op korte termijn effect kunt ervaren. Zie o.a. mijn eigen haslbaarheidsstudie: https://jevohealth.com/do/search/?q=Nederhof&start=0&context=4370343&facet=
Al binnen vier weken is er een verschil tussen schijf van vijf en Paleo, zowel fysiek als mentaal. Ook in allerlei bloedwaardes zie je dat zo snel terug.
Interessant experiment Esther! Tot nu toe kende ik alleen de ervaringen van Vilhjalmur Stefanson (ik neem aan wel bekend). Jouw ervaringen sluiten daar naadloos bij aan. Zelf ben ik de laatste tijd (veel) meer orgaanvlees gaan eten (vooral lever van allerlei dieren) en ik voel me daar uitstekend bij.
Groet van Willem
Hallo Esther,
Dank je voor het delen van deze ervaring. Ik vraag me een paar dingen af.
– Hoeveel at je op een dag? Want vlees is best duur. Ben je ook minder gaan eten?
– Ik ben neurofeedback trainer. Daarom altijd geïnteresseerd in hersenen, denken en emoties. Heeft je omgeving gemerkt aan je reacties wat er veranderde? Hersenen zijn rare dingen, er kunnen dingen veranderen die je zelf niet merkt, vandaar.
Ik ga het in ieder geval beter bestuderen. En waarschijnlijk proberen. Ik heb wat minder gunstige SNiP’s op mijn genen ten aanzien van koolhydraten, bloedglucose en meer. En een hogere eiwitbehoefte. Vetten heeft mijn lichaam geen problemen mee. Ik ben erg benieuw naar jouw genen wat dit betreft. En ik kan me daarom voorstellen dat het niet voor iedereen geschikt is.
Niemand in mijn omgeving, anders dan mijn man, heeft er iets over opgemerkt.
En ja, vlees is duur, maar ik geef geen geld uit aan overbodige levensmiddelen. Ik klaar zelf vet, voornamelijk van een eigen schaap en een eigen varken, dat scheelt ook. En echt alles wordt gebruikt, bijv ook de botten voor bouillon.
Ik heb nooit een genetische test laten doen.
Wel interessant, trouwens, zo’n DNA test. Welke test heb jij gedaan?
Krijg je die uitleg van de resultaten erbij, of moet je zelf SNP voor SNP gaan zoeken in de literatuur? En als je ze erbij krijgt, hoe weet je dan of het klopt wat ze beweren?
Wat ik interessant vind, is dat je dezelfde ervaringen vindt bij mensen die juist naar (grotendeels) plantbased voedsel zijn gegaan.
Het ligt eraan wat je met plant based bedoelt, suiker, witte bloem en frituurvet zijn ook 100% plantaardig.
Uiteraard. Maar wanneer ze dus niet tot weinig van deze ongezonde dingen eten (wat vaak zo is, want ze letten wat meer op wat ze eten) hebben ze vergelijkbare ervaringen.
Prachtig verslag Esther! Ik vind het mooi om te zien hoe persoonlijk je het maakt.
Geweldig experiment Esther! Ik vind het heel knap dat je dit doet; dat je je oude aannames toch weer los laat en iets nieuws probeert. Ik heb min of meer dezelfde beleving, na de nodige omzwervingen. Hierbij enkele aandachtspunten die ik heb ondervonden:
– Richt je op vlees en vis dat hoog is enkelvoudig onverzadigd vet. Ik volg hierin Volek & Phinney, die van mening zijn dat enkelvoudig onverzadigd vet de voorkeursbrandstof van je lichaam is. Denk aan rund-, lams-, schapenvlees en makreel. Varkensvlees is echt tweede of zelfs derde keus. Ik eet denk ik nog liever boter kaas en eieren, dan varkensvlees. Voor zuivel geldt overigens dat ik dat zoveel mogelijk mijd, daar het hoge calciumgehalte bij mij snel zorgt voor obstipatie.
– Eet voor je gevoel veel, heel veel. Ik overschatte in het begin de hoeveelheid calorieën die ik innam. Gevolg was dat ik lusteloos was, slecht sliep en ‘cravings’ had naar zoet. Ik ben toen overgestapt naar een goedkoper type vlees (rundergehakt en lamsvlees), zodat ik mij ook vrij voelde grote hoeveelheden in te slaan en te eten totdat ik stampvol zit (heerlijk!).
– Let op met histamine! Ik ervaar dat supermarktvlees erg oud is, waardoor ik na enkel dagen last krijg van een overdaad aan histamine. Melchior heeft mij ooit verteld dat er twee mechanismen in je lichaam zijn, die histamine in je bloed klaren, dat bij veel mensen een van die twee kapot is. Ik denk dat ik daar last van heb, want het is echt hardnekkig; een proces dat zich langzaam opbouwt, met als gevolg een loopneus, tranende ogen, niezen, ellende. In het begin verwarde ik deze symptomen met gewenningsverschijnselen, maar inmiddels weet ik beter. Ik koop alleen nog maar bij de slager, om de twee a drie dagen.
Hoi Tije,
Bedankt voor je tips! Schapenvlees is bij mij absoluut favoriet. Heeerlijk! Jammer dat ons eigen schaap op is. We hebben nog wel een heel deel van ons eigen varken in de vriezer zitten. Vooral de speklapjes en de kaantjes vind ik niet te versmaden. Toevallig heb ik afgelopen week uitgeprobeerd of het voor mij uitmaakt om geen varkensvlees te eten, maar ik merk geen verschil. Waarschijnlijk heeft dat er ook mee te maken wat dat varken gegeten heeft. We haalden kaaswei voor haar, en resten groenten van de marktkraam in het dorp. Verder kreeg ze geplette granen als aanvulling op dat rantsoen en alleen als het nodig was, kreeg ze daarbij koeienbrok, wat veel meer ruwvoer bevat dan varkensbrok, wat veel eiwitrijker is (soja). En rundvlees haal ik bij dezelfde slager als waar we onze eigen dieren naartoe brengen. Ik vraag dan om grasgevoerd rund en koop dat per 15 kg tegelijk. Het wordt daar direct na het versnijden ingepakt en ingevroren, dus ik vermoed dat ik daar geen histaminebommetjes koop 😉
Zuivel en eieren helemaal laten staan zouden nog twee experimentjes kunnen zijn. Is er naar jouw weten verschil tussen kippenei enerzijds en eendenei of ganzenei anderzijds? En in zuivel tussen koe, geit of schaap. Ook daarin is schaap mijn favoriet!
Voor mij is het verschil met varkensvlees merkbaar in het hardlopen. Wanneer ik het meerdere dagen achtereen in grotere hoeveelheden eet, dan merk ik dat ik op de een of andere manier niet vooruit te branden ben. Kan natuurlijk ingebeeld zijn, doordat ik het verschil in vetsamenstelling weet en de voorkeursverbranding van het lichaam ken :-).
Op zuivel kan ik juist wel goed hardlopen. Echter geeft meerdere dagen inname van drie nadelen. Ik krijg te maken met een explosie aan eczeem, ik raak verstopt en ik krijg een zwaar gemoed. Vooral dat laatste vond ik heel opvallend, geschiedde vooral in combinatie met Franse kazen. Daarbij heb ik ook geitenkaas geprobeerd, maar maakte geen verschil voor eczeem-aanval. Schapenkaas vind ik nogal aan de prijs, wel eens gehad maar te duur om dagelijks te eten :-P..
Eieren maken onderdeel uit van mijn dagelijkse voeding, maar dan vanuit praktisch oogpunt. Het is het het enige product dat ik wil kopen in onze bedrijfskantine -naast kaas en boter dan ik heel soms erbij neem. De rest is allemaal troep of een combinatie van een klein beetje gezond (bijvoorbeeld zalm) met heel veel troep (koolhydraten). Eenden- of ganzenei heb ik nog nooit geprobeerd, maar ga ik zeker een keer doen !
Schapenvlees vond ik zeker smakelijk, maar mijn slager heeft meestal alleen de ribben. Die zijn niet zo praktisch om te bereiden. Ik koop meestal lamsgehakt, vermengd met rund. Erg lekker, alhoewel rundergehakt nog steeds mijn voorkeur heeft.
Naast het vlees probeer ik zeker een keer per week vis te eten. Eerder veel haring, maar daar komt dat histamine probleem weer om de hoek kijken. Zelfde geldt voor mosselen 😦
Overigens dat mijn beleving min of meer gelijk is aan die van jou; zodra ik weer groente of fruit ga eten, dan krijg ik opgeblazen gevoel, ga ik vocht vasthouden, minder goede stoelgang. Dat motiveert vooral om door te gaan met zero-plant (vind ik treffender dan ‘carnivoor’). Dat is nog los van mijn sportieve prestatieverbeteringen. Die zijn echt ongekend! Maar, dat is een ander verhaal, vertel ik nog wel een keer 😉
Bedankt voor de reactie Esther. Laatste blog en commentaren gelezen. Helaas zul je van mij niet veel nieuws leren. Wij zitten al jaren op dit zelfde traject, met het verschil dat groente redelijk goed begrepen wordt. Moet er bij zeggen: nooit een uitsluitend carnivoor dieet geprobeerd en nu net de asperges weer de spruiten uit de grond steken zou het toch wel een hele opoffering te zijn om dat te laten schieten.. Asperges, ei, ham, da’s toch wel smullen. Brood en andere meel produkten hebben we jaren geleden al opgegeven. Ja de manier waarop ons vlees tegenwoordig geproduceerd wordt is een probleem. Gelukkig hebben wij Mennonieten en Amish in de buurt, compleet met slager. Neemt het probleem niet weg. We hebben onze eigen kippen, vaak ook een paar varkens. En met resten van een restaurant en biologisch voer lukt het aardig. Ik denk niet dat je voor een grote verrassing zou komen te staan bij ons aan tafel.
Melk gebruiken we alleen in de vorm van yoghurt en kaas. Een enkele keer wordt gezondigd in het weekend met eigen gebakken brood van biologische oorsprong. Tja, dat doen die kazen natuurlijk.
Ik zou echter willen dat meer mensen in de gaten krijgen dat glyfosaat een veel grotere bedreiging vormt voor hun uiteindelijke gezondheid. Als chelator gebruikt als o.a. herbicide, maar ook als afrijpenings agent voor granen, maakt het erg veel mineralen onbereikbaar voor consumptie en aangezien we leven bij o.a. de gratie van de enzymen, en alle enzymen een mineraal, (metal) als kern hebben, is het niet moeilijk te voorspellen wat er op de lange duur gebeurt.
Ik ben heel benieuwd naar een update over je bevindingen. Ga je hier iets over bloggen?
Ik zag ook een interessant (kort) interview met Dr. Rhonda Patrick hierover: https://www.youtube.com/watch?v=thZFIPOAGNQ
Mijn blog “Paleo niet afdoende bij migraine” is het vervolg: https://esthernederhof.wordpress.com/2019/09/05/paleo-niet-afdoende-bij-migraine/
Mijn blog “Paleo niet afdoende bij migraine” is het vervolg: https://esthernederhof.wordpress.com/2019/09/05/paleo-niet-afdoende-bij-migraine/